Den melanomu: Do chomutovské nemocnice si přišlo zkontrolovat znaménko přes 140 lidí
Kožní vyšetření. Foto: Krajská zdravotní/Petr Sochůrek
Chomutov

Chomutov - Kožní oddělení chomutovské nemocnice se zapojilo do 19. ročníku Evropského dne melanomu v České republice. Cílem akce je každoročně upozornit širokou veřejnost na rizika kožních nádorů a umožňuje bezplatné vyšetření pigmentových znamének.

Do ambulancí chomutovského kožního oddělení zavítalo v pondělí 144 návštěvníků. „Plánujeme u 14 pacientů excize podezřelých změn. Definitivní výsledky budeme znát až po chirurgickém a následném histologickém vyšetření,“ uvedla primářka kožního oddělení chomutovské nemocnice.

Zdravotníci při vyšetřeních pacientům radili, jak se správně chránit před slunečním zářením. Často totiž lidé nevědí, jaký fototyp pleti mají, jak ho poznají. „Záleží na reakci pleti při kontaktu se sluníčkem, zda pigmentuje nebo nikoliv. Nejsvětlejší typy vůbec nepigmentují a jdou hned dočervena. Tmavší typy nejdříve zarudnou nebo vůbec nezarudnou, a jdou okamžitě dohněda. Tmavší fototypy mají lepší prognózu proti nádorovým onemocněním a lepší ochranu. Fototyp se dá také poznat podle barvy očí. Čím světlejší barva očí, tím světlejší typ pleti, tím větší by měla být ochrana při opalování,“ poradila MUDr. Radka Neumannová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru