Vlastníte byt? Možná ušetříte. Chomutovští radní odsouhlasili snížení daně z nemovitosti
Ilustrační foto
Chomutov

Chomutov –Chomutovští radní jednohlasně odsouhlasili snížení daně z nemovitých věcí. Celou věc ale ještě musí projednat zastupitelstvo města, které se ke svému dalšímu zasedání sejde v pondělí 17. června.

“Úprava daně spočívá ve snížení základního koeficientu u staveb sloužících k bydlení z hodnoty 4,5 na hodnotu 3,5,” upozornil náměstek primátora Milan Märc a dodal, že velikostní, tedy základní, koeficient ve výši 3,5 je zákonnou hodnotou pro statutární města.

Město je oprávněno tento koeficient snížit až o 3 kategorie, ale také o 1 kategorii zvýšit. K tomu došlo v roce 2 000, kdy byl nařízením Rady města základní koeficient zvýšen na hodnotu 4,5. „Nejvyšší koeficient má město již 19 let a nikdy jej v mezidobí neměnilo. My se však už delší dobu snažíme o snížení daně z nemovitosti, protože nám připadá naprosto nesmyslná. Vlastně tím trestáme lidi za to, že si z vlastních, již zdaněných, peněz koupí byt, z čehož ještě odvedou daň z nabytí nemovitosti. Chceme lidem vyjít vstříc, a ne je trestat,“ připomněl Märc.

Momentálně vlastník bytové jednotky 3+1 o rozloze 76 m2 zaplatí každý rok daň z nemovitých věcí přibližně 1 660 korun. „Po snížení základního koeficientu, by měl majitel průměrně velkého bytu 3+1 ušetřit 22 procent, tedy necelou čtvrtinu, a zaplatit tak něco málo přes 1 200 korun. Chceme tím podpořit lidi, aby si koupili vlastní nemovitost a případně usnadnit rozhodování mladým lidem, zda se do Chomutova vrátit, nebo ne,“ dodal Milan Märc.

“Úprava daně z nemovitých věcí spočívá pouze ve snížení základního koeficientu, podnikatelský a místní koeficient zůstává stejný. Výpadek v příjmech z této daně je plně kompenzován dlouhodobě vyšším výnosem z daně z přidané hodnoty, jenž je pro obce sdílenou daní,“ doplnil ekonom města Chomutova Jan Mareš.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru