FOTO: Děti v horské mateřince navštívili hadi
Foto: MŠ Hora Sv. Šebestiána
Chomutov

Chomutovsko - Tři hroznýši královští přijeli na návštěvu se svým chovatelem, Petrem Suchopárkem, do horské mateřinky na Hoře Sv. Šebestiána.

Majitel nejprve dětem povyprávěl o hadech, jak žijí a čím se živí. Vysvětlil jim, že tito hadi pocházejí z Jižní Ameriky a jsou to škrtiči. Zuby jim rostou ve dvou řadách a mají je zahnuté dozadu. Největší hroznýš je jmenuje Ferda, je mu 20 let a měří asi tři metry. Spořádá 3-4 potkany najednou a to mu, podle majitele, stačí tak na dva měsíce.

Další dva hadi mají jména Jorgen a Jorgen a jsou podstatně menší. Hlodavce hadi spořádali doma, děti tedy byly v bezpečí. Hady si mohly i pohladit. Některé děti viděly hada vůbec poprvé v životě. Podle ředitelky MŠ, Jitky Malecké, u dětí zvítězila zvědavost nad strachem z neznámého zvířete. Prý pro ně bylo velké překvapení, že i když vypadají hrozivě, vůbec nejsou slizcí, ale naopak jsou velmi příjemní na dotek.

Hroznýš královský

Charakteristickým znakem je silná hlava, trojúhelníkového tvaru, která je výrazně oddělená od mohutného těla. Zbarvení hroznýšů královských je různé - od červenohnědé přes červenošedou, až po žlutavé, oranžové, nebo tmavohnědé odstíny. Na zádech mají kresbu, která je tvořena tmavými a světlými skvrnami. Samice bývají větší než samci. Hroznýš královský dorůstá v zajetí do 2,5 – 3 metrů, v přírodě ale může mít až 4 metry. Samice můžou vážit i 15 kilogramů.

Hroznýši královští jsou velice žraví a musí se většinou usměrňovat kvůli obezitě, ke které mají sklony. Kořist zabíjejí jako všichni škrtiči zardoušením. Polykají jí od hlavy a vcelku a pak ji celou řadu dní tráví. Díky speciálně uzpůsobeným čelistem dokážou široce roztáhnout tlamu.

FOto

2410hadi1

2410hadi2

2410hadi3

2410hadi4

2410hadi5

2410hadi6

2410hadi7

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru