Poslední výstava ze série Osudových devítek představí malíře a grafika Josefa Čapka
ilustrační foto
Chomutov

Klášterec nad Ohří - Poslední výstava ze série Osudových devítek v klášterecké Galerii Kryt představí grafika Josefa Čapka.

Josef Čapek, český malíř, grafik, novinář a spisovatel, starší bratr spisovatele Karla Čapka, se narodil 23. března 1887 v Hronově. Coby malíř a grafik byl nejvíce ovlivněn kubismem, který přizpůsobil svému stylu a jeho typický rukopis na první pohled poznáte i v knižních ilustracích a na přebalech knih. Josef Čapek se postupně oprostil od typických pravidel kubismu a přetvořil si ho do své vlastní podoby jemných a dětských tvarů a právě dětská tvorba byla v jeho díle velmi důležitá.

V galerii Kryt budete mít možnost vidět soubor téměř dvaceti grafik zapůjčených z Galerie umění Karlovy Vary.

Při tvorbě grafik ho nejvíce zajímala figurální tvorba, především postavy žen a dětí, žebráků, pijáků, námořníků či nevěstek. I v oblasti grafiky je jeho styl nepřehlédnutelný a těžko zaměnitelný s jiným autorem.

V Čapkově díle dominuje grafika v letech 1913 – 1926. Nejprve jde o volný grafický list a poté jako grafickou technikou provedená knižní obálka a knižní ilustrace. Jak v malbě, tak i v grafice tíhne k tématům běžného života a k sociálním problémům. Byl grafik samouk, grafika pro něho byla jakýmsi experimentem – časově podmíněným.

Poté se věnoval také karikaturní kresbě a ve 30. letech se téměř vzdal dětských motivů, protože jako mnoho jiných umělců své doby reagoval ve své tvorbě jak na nástup Adolfa Hitlera k moci, či v malířských cyklech Oheň a Touha také na podpis Mnichovské dohody. Následovat měl i třetí cyklus, který měl oslavovat vítězství nad nacismem a z kterého se dochovaly pouze náčrty.

A Nebyl to Karel Čapek, ale právě Josef, který vymyslel slovo ROBOT. Poprvé bylo použito v dramatu Karla Čapka s názvem R. U. R. a poté proniklo do všech světových jazyků a stalo se nepoužívanějším slovem technického názvosloví.

Josef Čapek prošel koncentračními tábory Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen a Bergen-Belsen, kde zemřel těsně před osvobozením na skvrnitý tyfus. V roce 2020 si tak připomeneme 75 let od jeho smrti.

Výstava s názvem Josef Čapek – grafika bude zahájena 13. prosince v 17:00 a prohlédnout si ji můžete až do konce ledna 2020.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru