ZAJÍMAVOSTI: Pracovníci pomocného hospodářství věnovali opravám chomutovských hřišť tři a půl tisíce hodin
Pracovníci pomocného hospodářství věnovali opravám hřišť tři a půl tisíce hodin. Foto: TSMCH
Chomutov

Chomutov - Jednou z provozoven chomutovských technických služeb je Pomocné hospodářství. Název provozovny je poněkud zvláštní, ale tato část technických služeb je pro chod města velmi důležitá.

„Jsou na ní závislé další provozy, kterým zajišťuje zázemí, a vzhledem k technickému vybavení její pracovníci zajišťují řadu oprav ve městě. Zaměstnanci provozovny se starají také o tom, aby byla bezpečná dětská hřiště,“ vysvětluje její význam ředitel Technických služeb města Chomutova Zbyněk Koblížek.

V loňském roce na opravách a běžné údržbě dětských hřišť zaměstnanci provozovny pracovali více než tři a půl tisíce hodin. Nejčastěji bývají herní prvky poškozené vandaly, dále únavou materiálů a posléze i opotřebením. „Nejvíce se opravují herní prvky pro děti do dvanácti let, jako jsou řetězové houpačky, houpadla na pružině, prolézačky různých typů a skluzavek,“ vyjmenovává vedoucí provozovny Juraj Szabo.

Za celý rok 2019 pracovníci provedli provozních 284 kontrol hřišť. Herní prvky se totiž musí kontrolovat každé tři měsíce, pracovníci také reagují na podněty od občanů. Technické služby mají ve správě 71 dětských hřišť, workoutových a veřejných sportovních hřišť. „Jen vloni nám přibylo 15 hřišť,“ dodává Szabo.

Provozovna Pomocného hospodářství se svým technickým vybavením stará také o údržbu a opravy laviček. „Nejvíce jsme jich opravili na sídlištích Kamenná a Písečná,“ říká vedoucí provozovny s tím, že nejčastější závadou vloni bylo rozbití betonových konstrukcí a sedáků, které způsobili vandalové. Pracovníci provozovny také opravili na čtyři stovky kontejnerů. Podíleli se též na opravách oplocení středového pásu po dopravní nehodě na Lipské ulici a na opravách mostu v Bezručově údolí. Odstraňovali i sloupy veřejného osvětlení po nehodách.

Od května do října se pracovníci starají o provoz sedmi fontán a kašen ve městě včetně jejich zazimování a jarního zprovoznění. Také u fontán řádí vandalové. Například ucpávají odtokový kanálek u kašny v rozáriu v městském parku nebo ulomili trysku fontány u Jitřenky.

Pro všech třináct provozoven technických služeb provozovna Pomocného hospodářství opravuje automobilovou i strojní techniku, mezi které patří dvacet osobních automobilů, osmnáct užitkových vozidel, devět těžkých nákladních aut, pět středních náklaďáků, pětadvacet stavebních strojů, devět pojízdných sekaček a pět desítek ostatních strojů jako jsou motorové pily, fukary, plotostřihy či zádové postřikovače.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru