FOTO: Před 170 lety se narodil Tomáš Garrigue Masaryk. V Chomutově proběhlo vzpomínkové setkání
7x foto zdroj: FB město Chomutov
Chomutov

Chomutov – Před 170 lety se v Hodoníně narodil první československý prezident osvoboditel Tomáš Masaryk. Své druhé příjmení Garrigue přijal po sňatku se svou americkou ženou Charlotte.

Přesné datum prezidentova narození je 7. březen 1850 (Hodonín), Chomutov si toto výročí připomnělo o dva dny dříve, ve čtvrtek 5. března. Vzpomínkové setkání za přítomnosti zástupců vedení města, místních spolků, škol i politických stran proběhlo u státníkovy sochy v stejnojmenném parku ve Školní ulici.

Tomáš Garrigue Masaryk (7. března 1850 – 14. září 1937)

Tomáš Garrigue Masaryk (státník, politik, filozof a pedagog) je bezesporu jednou z největších postav naší historie. 14. listopadu 1918 byl tento velikán zvolen prvním prezidentem Československa, na post hlavy státu rezignoval ze zdravotních důvodů 14. prosince 1935. Masaryk se ve svém úřadě snažil podporovat politiky na obou dvou stranách politického spektra, snažil se najít si spojence ve všech důležitých stranách. Jeho neformální vliv výrazně převyšoval jeho formální pravomoci.

Za klíčový podíl na vzniku samostatného nezávislého státu byl označen za Prezidenta Osvoboditele (zákon č. 232/1935 Sb. z. a n., z 21. prosince 1935) a k jeho osmdesátým narozeninám byl přijat zákon o zásluhách T. G. Masaryka obsahující větu: „Tomáš Garrigue Masaryk zasloužil se o stát."

T. G. Masaryk byl v deseti nominačních letech navržen celkem sedmnáctkrát na Nobelovu cenu míru.

(zdroj: wikipedia; www.dejepis.com)

foto

0603vyroci1

0603vyroci2

0603vyroci3

0603vyroci4

0603vyroci5

0603vyroci6

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru