Ohřáli jste se? Teplá vlna teď končí, o víkendu se ukáže mráz
Čtvrteční pohled na Bořeň. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Chomutovsko - Ve čtvrtek poprvé v tomto roce teploty v Česku vystoupaly nad dvacetistupňovou hranici. Přesněji na jihu Moravy, k vůbec nejteplejším místům v republice patřila Břeclav, která naměřila rovných 22 °C. Čechy byly chladnější, kvůli studené frontě, za kterou do střední Evropy začal pronikat chladnější, původem (sub)polární vzduch. Ten o víkendu způsobí, že se ukážou mrazy.

Na mnoha místech Česka čtvrteční nadprůměrně teplé počasí bořilo rekordy, v severozápadních Čechách nakonec ne. V Ústí nad Labem se rtuť teploměru zastavila na 14,6 °C, což je dost, nicméně 16,0 °C z 12. března 2007 odolalo. Kadaň se dočkala 15,5 °C, takže 16,1 °C z 12. března 2001 překonáno nebylo. Ještě blíže rekordu než Kadaň byly Doksany mezi Lovosicemi a Roudnicí nad Labem, kde teplota vystoupala na rovných 17,0 °C. Před devatenácti lety se však vyšplhala na 17,3 °C. Například taková Milešovka 12. března 1961 hlásila až 15,6 °C, kdežto 12. března 2020 „pouze“ 10,9 °C.

PÁTEK 13. BŘEZNA

Mezi hřebenem vysokého tlaku vzduchu nad Britskými ostrovy a vyplňující se tlakovou níží se středem nad Baltským mořem, postupující k východu, bude do střední Evropy proudit chladnější vzduch od severozápadu. V ranních hodinách jasno až polojasno, poté rychlé přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo a k večeru/večer opět ubývání oblačnosti na jasno až polojasno (nad Krušnými horami bude oblačnosti více). Na horách nepřekvapí sněhové/smíšené přeháňky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C, ráno v minimu kolem 4 až 0 °C.

SOBOTA 14. BŘEZNA

Páteční „britský“ hřeben vysokého tlaku vzduchu se jaksi osamostatní, jinými slovy se z něj stane samostatná plnohodnotná tlaková výše, jejíž střed se v průběhu soboty usadí přímo nad Českem. Zpočátku, přesněji mezi půlnocí a polednem ještě povětšinou oblačno, byť prakticky beze srážek (pouze v horských oblastech se může ukázat slabší sněhová přeháňka), pak se vyčasí na jasno až skoro jasno, spíše to první. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C, ráno v minimu kolem 1 až -3 °C.

NEDĚLE 15. BŘEZNA

Pomineme-li oblačnost vysokého patra, která se nejspíše objeví v odpoledním čase, tak se sobotní den ponese ve znamení vymetené oblohy a tím pádem slunečních paprsků. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C, ráno v minimu kolem -3 až -7 °C.

PONDĚLÍ 16. BŘEZNA

Tlaková výše se přemístí kamsi nad Černé moře a jinak nic... Tím je míněno, že se Česká republika ocitne v nevýrazném tlakovém poli. Co z toho? Minimum srážek a vesměs modrá obloha. Vesměs z důvodu oblačnosti vysokého patra. Nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C, ráno v minimu kolem 2 až -2 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru