Čekají nás maximálně slunné dny s teplotami do dvacítky, sucho se prohloubí
Takový slunečný pohled nás čeká i v dalších dnech. Ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko - Po přechodu zvlněného frontálního rozhraní, které o víkendu i na severozápad Čech přineslo trochu toho vzácného deště, se obloha vyjasnila a úvod předposledního dubnového pracovního týdne se nesl ve znamení slunce. A stejně tomu bude také ve dnech nadcházejících.

K nejdeštivějším místům Ústeckého kraje patřila krušnohorská obec Měděnec, ležící přibližně 20 km západně od Chomutova, kde na metr čtvereční napršelo kolem 14 litrů vody, anebo Tušimice u Kadaně, tam srážkoměr naměřil necelých 13 mm, tedy na metr čtvereční spadlo okolo 13 litrů vody. Dále potom Žatec s 10 mm, Most s 8 mm, Klíny se 7 mm, Milešovka s 6 mm či Teplice, které se dočkaly 4 mm. Naopak nejsušší oblastí v Ústeckém kraji byl Šluknovský výběžek, kterému se srážky v podstatě vyhnuly. Ostatně, celkový srážkový úhrn zaznamenaný ve Šluknově či třeba ve Varnsdorfu byl roven nule.

Se srážkami, mnohem vydatnějšími než o víkendu v Česku, se nyní bude potýkat Středomoří, a to kvůli oblasti nízkého tlaku vzduchu nad Středozemním mořem. I když tato oblast nízkého tlaku vzduchu bude jakoby postupovat, velmi zvolna, k severu, počasí v našich končinách nijak neovlivní. Bude totiž blokována mohutnou tlakovou výší, jejím jižním okrajem, se středem nad západní Skandinávií. Po její přední straně k nám bude proudit vzduch od severovýchodu. V zimě by to znamenalo slušné holomrazy, avšak nyní, dva měsíce před letním slunovratem, nikoli. Severovýchodní vítr je suchý a v teplejší části roku, díky tomu, že je severní polokoule nakloněna ke Slunci, se snadno prohřívá.

Nejbližší budoucnost, tím je míněno období od úterý do čtvrtka 21. až 23. dubna, proto bude vypadat následovně:

Jasno, jasno, jasno, na obloze po dobu všech 72 hodin opravdu nenajdeme jediný mrak. Nebrat doslovně, nad Krušnými horami by se teoreticky nějaký ten stratocumulus či decentní cumulus zrodit mohl. Tak jako tak srážky rozhodně nehrozí, čili už tak poměrně hluboké sucho se ještě prohloubí. Nejnižší ranní teploty se budou pohybovat kolem 6 až 2 °C, po poledni se můžeme těšit na denní maxima okolo 15 až 19 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru