Chomutov připravuje vánoční trhy. Na co se těšit a o co kvůli viru letos přijdeme?
Vánoční trhy v Chomutově v loňském roce. Foto: E-chomutovsko
Chomutov

Chomutov - Epidemiologická situace a vládní opatření zasáhnou do tradičního vánočního programu na chomutovském náměstí. V letošním roce neproběhne slavnostní rozsvícení vánočního stromu, které je spojené s kulturním programem a ohňostrojem.

Chybět bude také vyhřívaný stan ve spodní části náměstí. „Velmi nás to mrzí, ale musíme program přizpůsobit aktuální situaci. Rozsvícení stromu a ohňostroj jsou tradičně spojené s několika tisíci návštěvníky v prostoru náměstí, případná zdravotní rizika vidíme jako příliš vysoká. Navíc očekáváme, že stát bude podobné akce regulovat a omezovat,” říká primátor Chomutova Marek Hrabáč.

Vánoční trhy startují v Chomutově vždy se začátkem adventu. V letošním roce měly být zahájeny už v neděli 29. listopadu a to slavnostním rozsvícením vánočního stromu a oblíbeným ohňostrojem. Krizový štáb města Chomutov, který koordinuje kroky spojené s epidemiologickou situací, nedoporučil slavnostní zahájení adventních trhů v rozsahu minulých let a to zejména s ohledem na fakt, že akci pravidelně navštěvuje až 5000 lidí, kteří zaplní celý prostor náměstí.

„Zvážili jsme všechna epidemiologická rizika a už nyní rozhodli, že program upravíme. Není pro nás technicky ani organizačně možné vyčkávat do poslední chvíle,” zdůrazňuje primátor Hrabáč a naráží na fakt, že příprava kulturního programu spojeného s rozsvícením stromu probíhá dlouhé týdny předem.

I ve složitých podmínkách, které přináší dnešní doba, by město rádo uspořádalo příjemné a pohodové trhy, které se v posledních letech těší velké oblibě místních, ale i přespolních návštěvníků. O definitivní podobě letošních Vánoc však rozhodnou vládní nařízení.

„Zatím připravujeme variantu s více než dvaceti stánky s občerstvením a vánočním sortimentem. Budeme schopní zareagovat i na případné omezení počtu stánků nebo jejich rozestupů. A poradili bychom si i s případným pozdějším otevření celého tržiště,” říká náměstek primátora David Dinda. Město počítá také s kulturním programem a to zejména v otevřeném prostoru parčíku vedle radnice a také na menším venkovním pódiu přímo na náměstí.

„Znovu připravujeme vánoční kopec na bobování pro děti, také oblíbené Kapříkování v parčíku u radnice. Na Štědrý den pak živý betlém. A možná ještě nějaké překvapení.”

Chybět bude jen velký vyhřívaný stan. „Program uvnitř stanu vyplňovaly každý den naše školy. Ty jsou ovšem zavřené a žáci tak nemohou na svých vystoupeních pracovat. Navíc očekáváme, že stát nadále bude omezovat počty osob v uzavřených prostorách,” vysvětluje náměstek primátora Milan Märc.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru