Vydával se za svou matku a podvodem připravil úvěrovou společnost téměř o 120 tisíc korun. Muži teď hrozí až osm let vězení
Ilustrační foto: E-deníky.cz
Chomutov

Jirkov/Chomutov - 34letý muž z Jirkova se rozhodl, že svou tíživou finanční situaci zkusí vyřešit oklamáním úvěrové společnosti. Neváhal přitom zneužít osobních údajů své matky. Způsobil tím škodu téměř 120 tisíc korun a u soudu mu za to hrozí tři až osm let vězení.

Protiprávním způsobem řešil podle zjištění chomutovských policistů svou tíživou finanční situaci 34letý muž z Jirkova. Navíc se rozhodl, že ke svému cíli zneužije osobní údaje své matky. Nejprve se měl zaregistrovat do mobilní aplikace jedné úvěrové společnosti, a to právě pod osobními údaji matky, za kterou se podle všeho vydával. Za tímto účelem měl doložit i kopii jejího občanského průkazu, to vše bez jejího vědomí. Poté si vytvořil virtuální otisk úvěrové karty vedené k již existující úvěrové smlouvě jeho matky. Tuto kartu si pak měl vložit do mobilní peněženky ve svém telefonu. Prostřednictvím zmíněné mobilní aplikace měl postupně navyšovat úvěrový rámec u sjednané smlouvy, a to až na částku 120 tisíc korun.

Během tří měsíců s neoprávněně získanou virtuální úvěrovou kartou prováděl platby na e-shopech, výběry z bankomatů a bezhotovostní transakce a platby až do celkové výše dosahující bezmála částky 120 tisíc korun. Čerpaný úvěr pak samozřejmě nehradil. O žádné z těchto aktivit svého syna neměla matka ani tušení.

Kromě popsaného jednání měl dotyčný, vydávající se opět za svou matku, požádat u stejné společnosti ještě ve dvou případech o uzavření úvěrové smlouvy, pokaždé s úvěrovým rámcem ve výši 50 tisíc korun. Tento nápad mu však již neprošel, jeho žádosti totiž úvěrová společnost na základě vnitřních pravidel stornovala. Navíc telefonicky kontaktovala jeho matku, která se tak o aktivitách svého syna dozvěděla.

Úvěrová společnost se také obrátila na policii a kriminalisté se případem začali zabývat. Poté, co vše prověřili, obvinil vyšetřovatel dotyčného muže ze spáchání trestných činů úvěrového podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Jirkovan se k jednání doznal a s policií spolupracuje. U soudu mu podle zákona hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od tří do osmi let.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru