Petr Barták je tím, kdo dražbu řídí. Jako licitátor je vtipný a umí navodit skvělou atmosféru. I díky němu se podařilo získat pro spolek více než 80 tisíc korun. Foto: jip
Zajímavosti

Bílina – Pošesté si mohli návštěvníci Pohádkového lesa v Bílině užít skvělou atmosféru řezbářského sympozia. Při něm v průběhu pátku a hlavně soboty 27. července řezbáři vytvořili nejen sochy, které se automaticky stávají součástí pohádkového lesa, ale konala se zde i divácky velice atraktivní soutěž v dřevořezbě na čas.

Díla, která vzniknou během hodiny, se pak draží. Letošní dražba dvanácti soch vynesla 81 500 tisíc korun. „Získané finance používáme na opravy, údržbu a natírání stávajících soch, či výrobu a instalaci nových soch. V současnosti je tu už 150 kousků,“ podotýká předseda spolku Tomáš Nepomucký.

V pohádkovém lese v Bílině je už 150 soch, mezi nimi i tato světoznámá rodinka. Foto: jip

Během akce byla připravena pro děti spousta soutěží. Na jednotlivých stanovištích na děti čekaly samozřejmě pohádkové postavy. Foto: jip

„Tak jako to u dražeb bývá, její rozjezd byl zpočátku pomalejší, ale pak se lidi rozdovádí a už to funguje. Letošní ročník byl úspěšnější než některé jiné ročníky,“ říká Petr Barták s tím, že nejsložitější byly pocovidové ročníky, kdy téměř nestálo za námahu takovou akci organizovat. „Teď už je to zase dobré,“ dodává Petr Barták.

Do tvorby se tentokrát zapojilo jedenáct řezbářů a jeden kovář. Jaké bylo letos téma? Samozřejmě šlo opět o pohádkové postavy. „Nově tu budeme mít gigantické mravence, při jejichž výrobě spojil síly nejen řezbář, ale i kovář, čtyři či pět nových soch a nové bytelné lavičky s pohádkovými postavami. A k tomu jsme dnes slavnostně odhalili lavičku s panem Sekyrou,“ vyjmenoval novinky Tomáš Nepomucký.

Gigantičtí mravenci vznikli díky spojení umu řezbáře a kováře. Foto: jip

Novinkou v pohádkovém lese budou krásné lavičky s pohádkovými postavami. Foto: jip

Během sympozia si mohli zájemci i koupit něco z tvorby řezbářů, kteří na letošní akci přijeli. Foto: jip

Nová lavička připomíná zakladatele místního pohádkového lesa. Foto: jip

Odhalení lavičky se sochou zakladatele parku bylo dlouho plánováno právě pro jubilejní ročník. „Tento ročník připomíná první zmínku o zdejší lokalitě z roku 1974. O rok později se pan Sekyra pustil do tvorby a začal shánět povolení,“ vysvětlil Nepomucký.

Tomáš Nepomucký, Honza Polák a František Weigl (zleva) patří mezi tradiční pořadatele řezbářského sympozia. K nim patří mezi hlavní pětici spolku ještě Petr Zelinka a Iveta Žemličková. Letos, u příležitosti 50. výročí založení bílinského pohádkového lesa, měli na sobě speciální zelená trička. Na chodu skvělé akce se ale podílely další desítky dobrovolníků, za což jim dle spolku patří obrovské poděkování. Foto: jip

Zajímavostí je, že do Bíliny přijeli pro inspiraci a nasbírání zkušeností nezávisle na sobě dva páry z Plzeňska. Každý sice z jiné obce, ale oba mají v plánu podobnou akci uspořádat na západě Čech. „Viděli jsme plakát a rozhodli jsme se přijet. Moc se nám takováto akce líbí, proto jsme se rozhodli uspořádat něco podobného u nás. Vůbec jsme ale nepočítali s tím, že se zapojíme do dražby a povezeme si domů sochu pejska a plameňáka,“ prozradil Vašek Červenka s tím, že plameňák bude stát v zahradě u jezírka a pejsek bude dělat parťáka jejich skutečnému čtyřnohému mazlíkovi.

Do dražby se ale zapojili i místní. Během tvorby si jednu ze soch vyhlédli třeba manželé Šottovi: „Podařilo se nám získat sochu, kterou jsme si vybrali, s tím, že si ji dáme na terasu.“

Manželé Šottovi si vyhlédli sochu sovy. Postaví si ji na terasu, kde zároveň může sloužit i jako polička. Foto: jip

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru