Foto: město Žatec
Zajímavosti

Žatec – Připomíná výdech z lodi nebo periskop ponorky. Má kliku a po zatočení zpívá a vypráví o místě, kde stojí. Před synagogou v Žatci vyrostl v sobotu 21. září tzv. Poesiomat.

Poetické mluvítko nabízí posluchačům díla slavných žateckých rodáků, básně a písně o chmelu a několik skladeb v němčině a jidiš. Instalace Poesiomatu vzešla z Participativního rozpočtu Tvoříme pro Žatec pro rok 2023 a poetické mluvítko slavnostně odhalili starosta města Radim Laibl, autor projektu Ondřej Kobza a navrhovatel žateckého Poesiomatu Martin Kos.

Poesiomaty umisťuje od roku 2015 do ulic českých i zahraničních měst spolek Piána na ulici zakladatele Ondřeje Kobzy. „Původně šlo především o jukeboxy na básně, dnes nám jde hlavně o zachycení genia loci. O historickou, kulturní a symbolickou paměť místa,” vysvětlil autor projektu Ondřej Kobza.

Vítězný návrh participativní rozpočtu

Instalace Poesiomatu v Žatci vzešla z projektu Participativního rozpočtu Tvoříme pro Žatec pro rok 2023. „Při procházkách historickým centrem Žatce mě napadlo, že by bylo dobré rozšířit vizuální vnímání daného místa také o zvukový záznam, který by do veřejného prostoru vnesl prvek hravosti, zábavy a poučení a návštěvníkovi tak umožnil prožít hlubší zážitek. Propojit vybranou lokalitu se zvukovou stopou těch, kteří v Žatci žili, tvořili či studovali, případně byli zdejší krajinou inspirováni,” popsal navrhovatel projektu Martin Kos, jenž Poesiomat i jeho autora Ondřeje Kobzu znal už z dřívější doby.

„Mým záměrem bylo propojit vybranou lokalitu se zvukovou stopou těch, kteří v Žatci žili, tvořili či studovali, případně byli zdejší krajinou inspirováni. Pro jsem vybral místo na křížení hlavních turistických tras, nedaleko náměstí a chmelničky, naproti Synagoze a kousek od Mederova domu, s jejich přitažlivými expozicemi o historii našeho města,” dodal Kos.

Poesiomat uspěl minulý rok v hlasování občanů, díky čemuž mohl být letos v Žatci instalován. Slavnostní odhalení Poesiomatu se stalo součástí programu oslav 1. výročí zápisu Žatce a krajiny žateckého chmele na listinu světového kulturního dědictví UNESCO. „Na Poesiomatu se mi líbí ta samotná myšlenka participace občanů do veřejného života. Domnívám se také, že Poesiomat oživí náměstí a stane se součástí turistických tras a další zajímavostí našeho města. Věřím, že reakce místních obyvatel i přespolních návštěvníků budou pozitivní,” uvedl starosta města Žatec Radim Laibl.

Dialog Oráče se smrtí nebo legendární muzikál

Poesiomat v Žatci tak nabídne například pověst o zachránci města Borešovi, povídání o Žateckém pokladu, písně z legendárního muzikálu Starci na chmelu, dialog Oráče se Smrtí z nesmrtelného díla Jana ze Žatce či znělku městského rozhlasu, kterou pro Žatec složil místní rodák Karel Reiner.

„Posluchači se mohou těšit také na básně žateckého patriota Adolfa Seiferta o chmelu, říkanku neznámého autora o Hrnčířském náměstí, recepty pro zdravý život od Maria Treben nebo se s doktorem Emilem Holubem, jedním ze slavných absolventů žateckého gymnázia, vydají do země Mašukulumbů,” doplnil Kos.

Žatec, Dublin, Paříž, Buffalo

Dramaturgii Poesiomatu v Žatci ocení i zahraniční návštěvníci. Vedle celé řady skladeb v češtině nabídne i báseň v němčině či tradiční židovskou ukolébavku v jidiš. Na realizaci Poesiomatu se podíleli také studenti a kantoři Základní umělecké školy Žatec.

Žatec se instalací Poesiomatu zařadí po bok více než padesátky českých a zahraničních měst. Poetická mluvítka oslovují kolemjdoucí například v kazašské Astaně, v evropském prostředí pak v Dublinu či Paříži a od letošního léta v americkém Buffalu.

Poesiomat stojí také na Mostecku. Najdete ho na vyhlídkovém místě nad státním zámkem Jezeří. V listopadu oslaví první výročí od instalace.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru