V Klášterci bylo na podzim instalováno dalších 10 budek pro ptáky. Foto: město Klášterec nad Ohří
Chomutov

Klášterec nad Ohří – Město Klášterec nad Ohří podporuje usazování nových bude pro ptactvo. V letošním roce přibylo v Klášterci nad Ohří 30 nových "bytových jednotek", které slouží zpěvnému ptactvu.

Na jaře si mohli opeřenci vybírat z 20 budek a na začátku října přibylo dalších deset. „O správnosti rozhodnutí svědčí 100% obsazenost všech 20 ptačích obydlí instalovaných na jaře. Nejvíce se bydlení líbí sýkorce, což je náš nejhojnější zpěvný pták, ale svoje místo k hnízdění tam našel brhlík i rehek zahradní a domácí," uvedl na sociálních sítích města František Kroupa.

Aby se hnízdní budka zpěvným ptákům zalíbila, musí se řídit nepsanými pravidly pro její vyvěšování. Budka by měla být na klidném a nerušeném místě, ani nízko či vysoko nad terénem. „Přímé slunce není dobrá volba, vletový otvor proti větru a dešti také není to nejlepší řešení," přidává rady František Kroupa těm, kteří chtějí ve svém okolí také instalovat budku pro ptáky.

Ty neslouží pouze k hnízdění. Na podzim a v zimě jsou také úkrytem před nepřízní počasí a dravci, zároveň slouží i k přenocování. Protože každý ptačí druh při stavbě svého hnízda používá jiný stavební materiál, je nutné vždy na podzim budku vyčistit a zkontrolovat její technický stav, popřípadě ji opravit. „Jen tak se dočkáme toho, že příští jaro budou všechny budky opět obsazeny," zdůrazňuje František Kroupa.

Před novou sezónou je potřeba budku zkontrolovat a vyčistit. Každý druh ptáka si totiž staví hnízdo z jiného materiálu. Foto: město Klášterec nad Ohří

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru