Ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko – Zajímavý případ podvodu řeší policisté na Chomutovsku. Obrátila se na ně 60letá žena, kterou neznámý podvodník připravil celkem o 105 tisíc korun.

Dotyčná je velkou fanynkou zpěváka Bruce Springsteena a na různých sociálních sítích sleduje profily, které ho prezentují. Před několika měsíci „olajkovala“ na Facebooku jeho fotku. Nedlouho poté ji přes Messenger kontaktoval údajný Bruce Springsteen. Začala s ním komunikovat, prý si rozuměli.

„Paní se se zpěvákem chtěla setkat osobně, proto vyslyšela jeho výzvu, že pro osobní setkání si musí platit VIP členství. Na základě jeho instrukcí pak opakovaně požadované částky, ve výši od 8 do 15 tisíc korun, vybírala ze svého bankovního účtu a vkládala je do bitcoinmatu," uvedla policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Tímto způsobem poslala přes 80 tisíc korun. Poškozená dokonce uvěřila, že některou z těchto částek zpěvákovi přispěla na novou kytaru. Další tisíce korun pak poslala na bankovní účet zpěvákova údajného oficiálního managementu. Opět se mělo jednat o peníze za tzv. VIP členství, žena za ně obdržela fotografii VIP průkazu. „Pro jeho aktivaci však musela zaslat dalších 2 tisíce dolarů, tedy přes 46 tisíc korun. Protože už dotyčná neměla peníze, tak odmítla. Až poté se obrátila na policii," dodala mluvčí.

 

Bitcoinmaty se nacházejí např. v obchodních centrech. Foto: PČR

Abyste se nestali obětí podobného podvodu, vždy zvažujte, zda prostřednictvím internetu komunikovat s někým neznámým. Pokud si však přesto s někým takovým dopisujete, buďte obezřetní. Zvláště když se vydává za nějakou slavnou osobnost, která slibuje osobní setkání, případně pokud má jít například o lékaře, vojáka na misi či jinou osobu ze zahraničí, která Vám slibuje vážný vztah. Mějte na paměti, že neznámý dokáže potencionální oběť „zpracovávat“ týdny i měsíce, předstírá intenzivní zájem o ni a dříve či později přichází s požadavkem na zaslání peněz, což je ve skutečnosti od počátku jeho jediným cílem.

Žena je jednou z mnoha obětí podvodníků, kteří mají různé legendy a praktiky, jak z důvěřivých lidí vylákat peníze. Vystupují pod různými identitami. Může jít o americké vojáky, právníky, lékaře, umělce, obchodníky či námořníky. Buďte proto opatrní a dobře si rozmyslete, komu a za co své peníze chcete poslat. Důrazně varujeme před vkládáním peněz do bitcoinových automatů  na základě obdržených QR kódů, které vám někdo pošle cestou zprávy a podobně. Peníze vkládejte jen pro obchodování, bitcoinmat není úschovna žádné banky. Vaše peníze se pak nepodaří zachránit.

Podvody skrze Nigerijské dopisy.jpgPodvody skrze Nigerijské dopisy. Zdroj: Policie ČR

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru