Slavnostní přestřižení pásky. Foto: Jitka Fárová
Chomutov

Lounsko – Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zprovoznilo stavbu 4,4 kilometru dlouhého úseku dálnice D7 u Chlumčan v Ústeckém kraji. Práce za 1,2 miliardy Kč bez DPH trvaly 28 měsíců. Jde o rozšíření silnice I/7, jedním z hlavních důvodů přestavby je zajistit dopravní obslužnost průmyslových zón u Mostu, Loun, Postoloprt a Žatce. Letos začne ŘSD stavět i další části D7 ve Středočeském kraji.

„Dostavbou této dálnice zlepšíme spojení na Německo a zkvalitníme tak dopravní obslužnost průmyslových zón. Doháníme tím další z dluhů, snažíme se důležitou infrastrukturu co nejrychleji dostavět. Míříme k tomu, aby celá dálnice D7, která propojí Prahu s Chomutovem, byla hotová do pěti let,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

2406mapa 016bf

Nový více než čtyřkilometrový úsek D7 u Chlumčan slouží z větší části řidičům již od loňského prosince. Jen u chlumčanského mlýna se zatím po dálnici jezdilo v jednom jízdním pásu, v půlkilometrovém úseku byl provoz svedený do dvou protisměrných pruhů. Součástí stavby je sedm mostů, nejdelší z nich měří 175 metrů.

„Dálnice zajistí vyšší bezpečnost a plynulost provozu. Na silnici I/7 byl patrný vysoký nárůst zejména kamionové dopravy, pro kterou již dvoupruhová komunikace nestačila a byla značně nebezpečná s velkým množstvím závažných nehod. Nová dálnice navazuje z jedné strany na již hotovou část D7 u Sulce, ze strany druhé na další hotový úsek u Loun,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

2406d2 3feda

Slavnostní přípitek po zprovoznění úseku D7 u Chlumčan. Foto: Jitka Fárová

D7 také zajistí dopravní obslužnost průmyslových zón u Mostu, Loun, Postoloprt a zóny Triangle, která je jednou z největších v Česku.

„Pokud mohu mluvit za obyvatele Chlumčan a Vlčí, tak jsme rozhodně rádi, že tato stavba je už dokončena. Dobrou zprávou pro obyvatele je, že byla dokončena protihluková stěna,“ uvedla starostka obce Chlumčany Dana Kastnerová.

Stavba úseku D7 u Chlumčan byla financována i z peněz EU. „Stavba vyšla přibližně na 1,4 miliardy korun, více než 70% prostředků bylo z Evropské unie,“ vysvětlil tiskový atašé ZEK v ČR – Evropská komise Martin Svášek.

Dálnice se měla podle původních plánů zprovoznit o několik týdnů později. „Začali jsme stavět v únoru 2022, kdy začala válka na Ukrajině. Potýkali jsme se v nedostatkem materiálu, s výkyvy cen a dalšími problémy. Jsem rád, že 6 týdnů před termínem předáváme hotovou dálnici k užívání veřejnosti,“ uvedl předseda představenstva Metrostav Infrastructure a.s. Zdeněk Ludvík.

2406d3 db829

První řidiči už po novém úseku projeli krátce po jedné hodině odpoledne. Foto: Jitka Fárová

Letos má ŘSD v plánu začít stavět všechny tři zbývající úseky D7 ve středních Čechách. Jde o sedmikilometrový úsek Kutrovice – Panenský Týnec, podobně dlouhou část dálnice mezi Knovízí a Slaným a úsek od mimoúrovňové křižovatky Slaný – západ do Kutrovic.

Z dálnice D7 zbývá dostavět 24 kilometrů. Nejsložitější bude úsek u Postoloprt, kde se řeší ochrana před stoletou vodou i to, jak dálnice povede přes řeku Ohři. „Máme požádáno o vydání územního rozhodnutí a již běží územní řízení. Zároveň zpracováváme dokumentaci ke stavebnímu povolení,“ řekl Radek Mátl. Dálnice D7 mezi Prahou a Chomutovem bude dlouhá 83 kilometrů. Její první úseky vznikly v 60. a 70. letech minulého století v návaznosti na stavbu Nového letiště v Ruzyni.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru