Muži vylovili z rybníka 115 kusů ohrožených škeblí. Foto: Policie ČR
Chomutov

Krupka – Kuriózní případ řešili v uplynulých dnech policisté z Krupky. Hlídka městských strážníků je kontaktovala, že na základě oznámení od ženy, které se muž chlubil, kontrolují podezřelého, který v tašce nese velké množství škeblí. Dle oznamovatelky se mělo jednat o chráněný druh.

Poté, co policisté přijeli na místo, zjistili, že muž má opravdu v tašce celkem 115 kusů škeblí rybničních o různých velikostech od 5 do 20 cm. Tyto živočichové se řadí mezi druh silně ohrožený a byla tak způsobena újma veřejnému zájmu na ochraně přírody a krajiny. Podezřelý uvedl, že se seznámil s neznámým mužem, který ho dovedl k rybníku, a společně vylovili větší množství škeblí, které chtěli prodat do vietnamské restaurace.

Foto: Policie ČR

„Zajištěné škeble putovaly do rukou člena rybářské stráže, který se postaral o jejich záchranu. Podezřelý skončil na výslechu u kriminalisty, který mu sdělil obvinění z přečinu neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Dle popisu a dobré osobní znalosti policistů se podařilo ustanovit i druhého podezřelého, který se ke skutku přiznal. Za tento přečin hrozí oběma trest odnětí svobody až na 3 léta," uvedla policejní mluvčí Ilona Gazdošová.

Škeble rybničná je největší druh měkkýše v České republice. Obývá klidné bahnité vody, větší rybníky, tůně, slepá či pomalu tekoucí říční ramena a velké bažiny. Vyžaduje čistou vodu, je velmi citlivá na dusíkaté látky a chemikálie, a proto jsou škeble indikátory čistoty vody. Dožívá se 5–15 let, dle životních podmínek. Dorůstá velikosti 15–22 cm.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru