Kadaň – Tomu se říká zneužití složek záchranného systému, mezi něž státní policie patří. Jen těžko uvěříte, proč si jistý muž z Kadaně přivolal na pomoc muže zákona. A rozhodně vás nepřekvapí, jak to nakonec dopadlo.

Kadaňští policisté sdělili podezření ze spáchání trestného činu vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci 38letému muži. Podle zjištěných informací měl dotyčný minulý čtvrtek v odpoledních hodinách opakovaně z Kadaně volat na telefonní číslo tísňové linky policie, tedy 158.

Ve skutečné tísni se však rozhodně nenacházel, i když jemu to tak zřejmě v tu chvíli připadalo. Po práci si totiž prý dal 3 piva a půl litru vodky a chtěl popíjet dál ve venkovním občerstvení. Tam mu však s ohledem na jeho stav obsluha odmítla nalít, tak zavolal na 158. Chtěl totiž, aby jeho „problém“ přijeli okamžitě vyřešit policisté. „Přitom policistovi z operačního střediska mimo jiné vyhrožoval, ať policie něco dělá, nebo tam „vezme a zapálí je“ a dokonce stanovil policistům i čas slovy „máte na to 30 sekund, koukám na hodinky, na shledanou“. Poté zavěsil," popsala pomatený hovor policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Policisté na místo, odkud muž volal na tísňovou linku, vzápětí přijeli. Samozřejmě nikoli s cílem domluvit neochotné obsluze občerstvení. Ztotožnili volajícího muže a poté ho převezli na oddělení, kde s ním provedli dechovou zkoušku s výsledkem 2,28 promile alkoholu. Po zajištění a vyhodnocení důkazů, včetně zvukových záznamů z linky 158, mu sdělili podezření ze spáchání zmíněného trestného činu, za nějž podle zákona hrozí v krajním případě až tříletý trest odnětí svobody. Dotyčný nyní všeho lituje, prý určitě neměl v plánu výhružku uskutečnit, měl jen vztek na tu obsluhu a teď ho to mrzí.

Vyřčená slova se však zpět vzít nedají. „Mějte, prosím, na paměti, že „tísňová linka“ slouží hlavně k oznámení událostí v případech, kdy je ohrožen život, zdraví, majetek nebo veřejný pořádek, případně ke sdělení důležitých informací například k pohřešovaným či hledaným osobám apod. Jakékoli zneužití tísňové linky pak může v důsledku ohrozit něčí zdraví či bezpečnost, protože zbytečným hovorem volající blokuje linku pro ostatní," upozorňuje mluvčí.

Předtím, než někdo takovou „hloupost“ udělá, měl by si uvědomit, že vypátrat ho a zjistit jeho totožnost již není nic složitého, a že za takové jednání hrozí podle jeho závažnosti následky, a to ať už v podobě trestního stíhání či tučné pokuty i v řádech desítek tisíc korun.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru