Okýnko se pachatelům nepodařilo rozbít. Foto: Policie ČR
Chomutov

Chomutovsko, Most – Svěřit práci s penězi některým lidem se prostě nevyplácí. Pro některé je hotovost neskutečným lákadlem, o čemž se přesvědčila na Chomutovsku jistá přepravní firma. Do podvodu, který zřejmě vymyslela 28letá žena se svým 21letým přítelem, se nakonec zapojilo celkem pět lidí z Mostu.

Dotyčná, která pracovala jako řidička kurýrního vozidla přepravní společnosti, koncem srpna na linku 158 oznámila vloupání do služebního dodávkového vozu. Podle ní se vše mělo odehrát tak, že zaparkovala poblíž centra Chomutova a šla doplnit boxy určené pro zásilky. Po návratu k vozidlu prý zjistila, že má poškozené okénko u řidiče a chybí jí batoh, který byl položený na sedadle. V něm měla „kasírku“ s hotovostí téměř 250 tisíc korun. Jednalo se o peníze, jež vybrala za dobírky a v ten den je měla odevzdávat.

Chomutovští policisté se ihned oznámeným vloupáním začali zabývat, zajištovali stopy a získali množství poznatků, a to i ve spolupráci s městskými strážníky. Po vyhodnocení informací bylo kriminalistům již během několika hodin jasné, že se vše odehrálo „trochu jinak“, než jak tvrdila oznamovatelka.

Operativním šetřením se jim podařilo zjistit, že vloupání do služebního vozidla mělo být zinscenováno dotyčnou řidičkou a pod příslibem odměny ze získaných peněz se do „akce“ zapojilo několik dalších osob. „Vše bylo zorganizováno tak, že žena v domluveném čase zaparkovala auto na předem smluveném místě v Chomutově a záměrně nechala stažené okénko. Mezitím na místo dle dohody přijeli čtyři muži, přičemž jeden z nich byl přítelem zmíněné 28leté ženy. Ten podle dosud zjištěných informací již předtím s plánem fingované krádeže peněz srozuměl své známé, kteří souhlasili, že se za finanční odměnu na krádeži budou podílet," popsala čin policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Dva z mužů (25 a 16 let) pak šli k zaparkované dodávce a díky pootevřenému okénku se jim povedlo vytáhnout zevnitř batoh s finanční hotovostí. Aby vše vypadalo skutečně jako jednání neznámého zloděje, pokusili se ještě rozbít skleněnou výplň okénka. To se jim však nepodařilo a vzápětí místo opustili i s tučným lupem. Pak nasedli zpět ke svým komplicům do auta, kde pak 21letý muž z odcizených peněz „vyplatil“ své spolupracovníky a zbytek si ponechal pro sebe a svou přítelkyni.

Policisté rychle zjistili totožnost všech podezřelých z podílu na sehrané krádeži a některé z nich zadrželi.

„Když žena se svým přítelem zjistili, že policisté jsou jim na stopě, zpanikařili a odcestovali do Německa, kde se rozhodli ukrýt před dopadením. Mezitím po nich čeští policisté vyhlásili celostátní pátrání," dodala mluvčí s tím, že nakonec oba pochopili, že nemá cenu se skrývat, vrátili se a přihlásili na policii.

Chomutovský vyšetřovatel obvinil 28letou ženu, jejího o sedm let mladšího přítele a jejich dva společníky (ve věku 25 a 45 let) ze spáchání zločinu zpronevěry. Jako členům organizované skupiny jim u soudu za zinscenovanou krádež hrozí tresty odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let. „Jednání teprve 16letého mladíka z Mostu řeší s ohledem na jeho bydliště mostečtí kriminalisté," uzavřela Miroslava Glogovská.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru