Letošní povodně na Děčínsku. Foto: redakce
Chomutov

ČR - Z hlediska reálné výše pojištěných škod budou letošní povodně třetí nejničivější živelní pohromou v historii Česka. Pojištěné škody mají totiž dle odhadů České asociace pojišťoven činit 17 miliard korun.

Přitom povodně roku 2002 napáchaly škody za 36,7 miliardy korun, což v dnešních cenách odpovídá zhruba 72 miliardám korun. Povodně roku 1997 způsobily škody za 10 miliard korun, což v dnešních cenách činí necelých 25 miliard korun. Povodně roku 2013, do letoška historicky třetí nejničivější, poničily pojištěný majetek za 7,5 miliardy, což by dnes bylo necelých 12 miliard korun.

Výše pojištěných škod však nesouvisí pouze s ničivostí samotných povodní, leč i s obecným ekonomickým růstem a stupněm propojištěnosti v ČR, který v čase postupně spíše narůstá. Vyčíslení celkových škod – pojištěných a nepojištěných – tak může s pořadím dokonce i zamíchat.

Například celkové škody – pojištěné i nepojištěné – povodní roku 1997 činily 63 miliard korun. To v cenách roku 2002 odpovídalo 79 miliardám korun. Přitom tehdejší povodně způsobily škody za 73 miliard korun. Tedy reálné celkové škody povodní roku 1997 byly vyšší než těch roku 2002, přestože z hlediska výše pouze pojištěných škod je pořadí opačné.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru