Psi žili v otřesných podmínkách. Foto: PČR
Chomutov

Chomutovsko – V uplynulých dnech zahájil chomutovský vyšetřovatel trestní stíhání 50leté ženy z obce na Chomutovsku. Obvinil ji ze spáchání trestného činu chov zvířat v nevhodných podmínkách.

Prověřování možného protiprávního jednání zahájili policisté na základě oznámení od Krajské veterinární správy pro Ústecký kraj. Ta v rámci své kontrolní činnosti pojala podezření na možné týrání či chov psů, kteří měli být umístěni střídavě v katastrálním území několika obcí chomutovského okresu, a to v nevhodných podmínkách. Policisté při prověřování kromě jiného také opakovaně monitorovali podmínky, v jakých jsou psi chováni.

„Na základě množství zjištěných informací klade komisař obviněné za vinu, že dlouhodobě chovala v nevhodných podmínkách nejméně osm různých pasteveckých psů nebo jejich kříženců. Ti byli umístěni v nedostatečně vybavených kovových kotcích, resp. rozměrově spíše klecích, kde v některých případech chyběla bouda, zázemí v podobě například podestýlky z pilin a nebylo zajištěno pravidelné odstraňování psích výkalů z klecí," uvedla policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Kromě toho psi neměli dostatek vody, například v zimních mrazech měli vodu v kýblech zcela zamrzlou a pít se tak snažili olizováním ledu v kbelících. Zvířata také postrádala dostatečný fyziologický pohyb a přirozený kontakt mezi sebou. Chovaní psi tím byli vystaveni značnému působení stresových vlivů a psychického strádání, což vedlo k jejich frustraci a poruchám chování.

Za popsané počínání hrozí u soudu chovatelce uložení ročního trestu odnětí svobody a zákaz činnosti.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru