Nový mostek u Skalní stezky od Královského smrku k Dolskému mlýnu. Foto: Marie Fialová
Chomutov

České Švýcarsko – Ještě před koncem letošní turistické sezóny začaly v národním parku České Švýcarsko na několika místech opravy turistických tras. Nejčastěji se jedná o úpravy povrchu tras, opravy schodových stupňů či zpevňování hran cest a pěšin, ale také o obnovu dalších prvků, například mostků nebo zábradlí.

Podél vybraných turistických tras v následujícím období budou provedeny také těžby nebezpečných stromů kvůli zajištění bezpečnosti návštěvníků. Ve stádiu příprav je i větší záměr opravy železobetonového klenutého mostku na přístupové cestě od Jetřichovic k Dolskému mlýnu. S realizací této akce správa parku počítá v prvním pololetí příštího roku.

„Opravy se snažíme provádět tak, abychom co nejméně omezili návštěvníky, většinu prací provádíme za běžného provozu a turistické trasy jsou s opatrností průchodné,” říká Pavel Svoboda, vedoucí oddělení strážní služby Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Pokud práce s pohybem turistů slučitelné nejsou, na víkend je obvykle přerušujeme nebo návštěvníky nasměrujeme na trasy obchůzné.”

Probíhající výstavba bezbariérové vyhlídkové plošiny u Mlýnské cesty na trase z Mezní Louky a Mezné k Pravčické bráně: Foto: Tomáš Salov

V národním parku České Švýcarsko je návštěvníkům k dispozici více než stokilometrová síť značených turistických tras pro různé formy rekreačního využití, turisté mohou využívat i dalších dalších téměř dvou set kilometrů neznačených cest či pěšin. V závislosti na rozsahu údržby a oprav v daných letech správa parku do turistické infrastruktury investuje od jednotek až po desítky milionů korun. Letos opravy a údržba cest vyjdou na více než tři miliony, na další více než čtyři miliony korun vyjde stavba nové, bezbariérové vyhlídkové plošiny u Mlýnské cesty ve Hřensku.

Kde aktuálně v NP České Švýcarsko probíhají opravy turistických tras:

  • Úzké schody nedaleko Na Tokání (žlutě značená turistická trasa)
  • Cesta přes vrch Větrovec u Mezní Louky (červeně značená turistická trasa)
  • Dolský mlýn ve směru Růžová (zeleně značená turistická trasa)
  • Dolský mlýn ve směru Kamenická Stráň (modře značená turistická trasa)
  • Dřevěný mostek u Skalní stezky k Dolskému mlýnu
  • Vyhlídka Treppenstein u Jetřichovic
  • Purkartický les směrem na Rudolfův kámen (červeně značená turistická trasa)
  • Zábradlí pod skalním hradem Šaunštejn (červeně značená turistická trasa)
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru