Ústecký kraj - Celníci přitvrdili při vymáhání různých pokut a nedoplatků. Díky moderní technice přímo v terénu upozorňují kontrolované osoby, že někde dluží peníze. Podle dosavadních zkušeností je to velmi dobrá věc. Někteří překvapení lidé totiž na místě ihned raději zaplatí, než aby měli další oplétačky.

Ilustrační foto: archiv celníci

Celní správa může vymáhat v rámci takzvané dělené správy různé pokuty či nedoplatky, které uložila například Česká obchodní inspekce, Policie ČR nebo Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Vozidla celníků jsou vybavena technikou s datovými službami. Po zadání jména do aplikace celníci na místě zjistí, zda kontrolovaná osoba dluží na daních či dalších platbách. Zadání registrační značky vozidla zase ukáže, jestli vozidlo nefigurovalo v minulosti v nějakém deliktu, třeba při nelegálním převozu cigaret.

Když například celníci při silniční kontrole odhalí, že řidič má někde nedoplatek, na dluh jej upozorní a sdělí i jeho výši. Obdobně si celníci počínají při kontrolách obchodů. Řada takto oslovených dlužníků své resty na místě raději zaplatí. „Tento systém se zdá být efektivnější a levnější než zasílání doporučených dopisů,“ řekl mluvčí ústeckých celníků Jiří Nejedlý.

Od druhého pololetí loňského roku, kdy ústečtí celníci aplikaci zkoušeli v praxi, odhalili 340 dlužníků, z nichž 114 uhradilo daňové a další nedoplatky na místě. Někteří celý dluh, jiní alespoň část. Celníci takto od dlužníků vybrali 273 866 korun. Ostatním 226 dlužníkům rozdali složenky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru