VIDEO: Do města přijel Masaryk. Takhle oslavil stoleté výročí republiky Chomutov
Zdroj: facebook/město Chomutov
Chomutov

Chomutov - Také Chomutov oslavil v neděli sté výročí založení republiky. Bohatý program vyvrcholil příjezdem prvorepublikového prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka v podání dvojníka z muzea Na Kočičáku na náměstí. Chomutovská radnice zveřejnila z celé akce fotky a video.

Oslavy sice po celý den kazil vytrvalý déšť, přesto si na náměstí i na jiná místa našlo cestu mnoho Chomutovanů. Samotný příjezd prezidenta pak sledovaly desítky lidí. Prezident vstoupil i mezi lid, aby si s obyvateli podal ruku, dekoroval prapory chomutovských spolků a přidal přání republice.

Prostor náměstí zaplnily ve spolupráci s muzeem Na Kočičáku dobové tábory a lidé tak mohli sledovat, v jakých podmínkách žili i bojovali tehdejší vojáci. Podívali se například do rakousko-uherského či legionářského tábora, do dobové polní kuchyně, biografu či do kovárny. Díky Armádě České republiky si lidé mohli porovnat tehdejší a současnou vojenskou techniku.

3010masaryk1

Skutečného Masaryka uctili zástupci města i veřejnost položením květin a věnců k památníku v parčíku Tomáše Garrigue Masaryka. Součástí slavnostního programu bylo také předání pamětní medaile osobnostem, které v uplynulých sto letech bránily republiku, hájily svobodu a bojovaly za ni, nebo se zasloužily, aby se na tyto významné události nezapomnělo.

V rámci oslav se v muzejních prostorách na radnici konaly také komentované prohlídky výstavy Od pádu orla k českému lvu.

Na video z oslav se můžete podívat zde:

https://www.youtube.com/watch?v=5Kr50xR6gvk

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru