OBRAZEM: V téhle kuchyni vznikaly orientální speciality! Hygienici museli zavřít Indickou restauraci na Chomutovsku
Trus hlodavců pod dřezem na mytí nádobí v kuchyni. Foto: KHS Ústí nad Labem
Chomutov

Kadaň - V pátek 30. listopadu provedli krajší hygienici kontrolu v provozovně Indická Nepálská restaurace, která sídlí v Kadani na adrese B. Němcové 1689. Jejím provozovatelem je společnost MOUNTAIN COLLECTION se sídlem v Praze. Jedná se o restauraci s výrobou indických a nepálských specialit.

Kontrolou bylo zjištěno v kuchyni a ve skladu potravin na podlaze i ve výtahové šachtě velké množství trusu hlodavců. "Ve skladu potravin byly na stěnách zjištěny celé kolonie lezoucího hmyzu neznámého určení. Dále bylo zjištěno, že není zásadním způsobem dodržována provozní hygiena, ani není prováděna dostatečná pravidelná sanitace provozu, především podlah v celém stravovacím provozu a rovněž v chladicích a mrazicích zařízeních.

V provozovně nebyly dodržovány předpisy pro potraviny, pokud jde o jejich uložení, jejich ochranu před kontaminací, udržování stanovených teplot, které zabezpečí jejich zdravotní nezávadnost. Hotové pokrmy nebyly uloženy při vhodných teplotách. Byly zjištěny stavebně technické závady, na stropě ve skladu potravin a ve stěně v kuchyni byly nezakryté otvory.

0412restaurace3

Kuřecí směs uchovávána při nevhodné teplotě +26 stupňů Celsia. Foto: KHS Ústí nad Labem

Nebyly splněny obecné a specifické požadavky na potravinářské prostory, v kuchyni bylo v době kontroly nefunkční umyvadlo na mytí rukou personálu (silně znečištěné, netekla voda). V šatně pro zaměstnance byl nepořádek, poházené oblečení, ručníky, byla zde umístěna pračka a sušák na prádlo," stojí ve zprávě krajských hygieniků.

Přítomnost hlodavců signalizovaná výskytem jejich trusu znamená rizikový faktor, který může negativně ovlivnit zdravotní stav strávníků. Hlodavci mohou svým pohybem po provozovně kontaminovat potraviny a povrchy přicházející do styku s potravinami exkrementy, bakteriemi, dotykem.

"Vzhledem k tomu, že zjištěný stav nevylučuje možnost kontaminace potravin a připravovaných pokrmů, a nelze tak zajistit bezpečnost pokrmů, čímž vzniká riziko poškození zdraví infekčním onemocněním strávníků (např. salmonelóza, listerióza, leptospiróza), bylo rozhodnuto o okamžitém uzavření provozovny až do odstranění závad. Zároveň byla nařízena sanitace k zajištění čistoty a dezinfekce zařízení a vybavení výše uvedené provozovny. Po odstranění závad musí provozovatel písemně požádat o znovuotevření provozovny," pokračují hygienici v protokolu.

Za zjištěné nedostatky bude provozovateli uložen finanční postih.

Foto

0412restaurace4

Hotové pokrmy uchovávány zchlazené v nekontrolovaném režimu. Foto: KHS Ústí nad Labem

0412restaurace1

Výtahová šachta, kudy se vydávají hotové pokrmy. Foto: KHS Ústí nad Labem.

0412restaurace6

Sklad potravin, trus od hlodavců. Foto: KHS Ústí nad Labem

0412restaurace5

Kolonie lezoucího hmyzu na stropu a stěnách. Foto: KHS Ústí nad Labem

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru