Výsledky policejní akce HAD: Bezmála 200 dětí pod vlivem alkoholu, některé u sebe měly i drogy
Foto: policie ČR
Chomutov

ČR - V uplynulých dnech proběhly na celém území České republiky policejní kontroly restauračních zařízení a provozoven. Na kontrolách se podílelo přes 873 policistů a 374 pracovníků státní správy a samosprávy, kteří zkontrolovali téměř 3800 osob v 836 restauracích, klubech a zábavních podnicích. Alkohol požilo 163 osob mladších 18ti let. Nejzávažnějším případem bylo zjištění 2,35 promile alkoholu v dechu.

Celkem u 163 osob, které byly mladší 18ti let, bylo odhaleno požití alkoholu, 9 z nich bylo mladší 15ti let. V průběhu kontrolního týdne byly zjištěny i čtyři případy, ve kterých osoby mladší 18ti let u sebe držely omamné a jiné psychotropní látky.

"Kontrolovalo se zejména dodržování zákazu prodeje a podávání alkoholu, cigaret, nelegálních drog, dodržování zákazu umožnit hazardní hraní dětem (do 18ti let věku) a dodržování ustanovení obecně závazných právních předpisů. Jedním z hlavních důvodů kontrol je zjištění, že Česká republika se ohledně hazardního hraní dětí a konzumace alkoholu a cigaret dlouhodobě pohybuje na předních příčkách Evropy. Podle Evropské školní studie 2016 (ESPAD) vnímá 86 % mladistvých dostupnost legálních návykových látek u nás jako velmi snadnou," uvedla policejní mluvčí Zuzana Pidrmanová.

„Výsledky školních studií ukazují pokles užívání alkoholu mezi dětmi. Konzumace alkoholu byla dlouhodobě vyšší mezi chlapci, ale v posledních letech je pozorován trend vyrovnávání rozdílů v užívání návykových látek mezi dívkami a chlapci. I přes sledované pozitivní trendy zůstávají zkušenosti českých dětí v evropském kontextu vysoce nadprůměrné. Nejvyšší nárůst rizikového chování jsme zaznamenali mezi 13. a 14. rokem žáků.

Stále je také vysoké procento těch, kteří uvádí nárazové pití alkoholických nápojů,“ říká k situaci národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová, která se kontrol osobně účastnila v prvním kole: „Nahlédnout do terénu a zjistit, jak kontroly probíhají, pro mě bylo přínosné. Cestou jsme se setkali s nezletilými zjevně pod vlivem alkoholu, kteří se pohybovali především venku v okolí barů.“

„Akce má preventivní význam i proto, že je v rámci ní provozovatelům podniků připomínána zodpovědnost, že právě oni jsou těmi, kdo má dodržovat zákony a nezletilým alkohol neprodat," dodává národní koordinátorka.

V kontrolách bude Policie ČR s dalšími subjekty státní správy pokračovat až do konce roku 2018. V první půli ledna 2019 proběhne souhrnné vyhodnocení akce.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru