Měření teploty, testy na C-19 a poloviční počet cizinců v regionu. Unipetrol navrhuje, jak provede zarážku v Záluží
Petrochemický provoz v Záluží u Litvínova. Ilustrační foto: Unipetrol
Chomutov

Litvínov - Společnost Unipetrol vydala prohlášení, které se týká plánované velké zarážky, tedy přerušení provozu spojeného s opravami a investičními akcemi. V souvislosti s velkou zarážkou, která se děje v několikaletých intervalech, do regionu přijíždějí tisíce pracovníků, řada z nich ze zahraničí. V současné epidemiologické situaci by v takovém případě bylo zřejmě obtížné stoprocentně zajistit bezpečnost zaměstnanců, externích pracovníků i obyvatel regionu. Firma vydala následující text, který vyplývá z rozhodnutí Krizového štábu Unipetrolu.

"Plně si uvědomujeme vážnost situace a aktuální hygienická rizika spojená s šířením nemoci COVID-19. Proto s ohledem na aktuální vývoj a po pečlivém vyhodnocení situace a diskuzi s odpovědnými orgány státní správy se Krizový štáb Unipetrolu rozhodl o redukci objemu prací o 60 procent během odstavení výroby v našem litvínovském výrobním závodě plánovaném na období 9. dubna až 10. června 2020. Toto opatření jsme předložili Ústřednímu krizovému štábu prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu.

V rozsahu navržené varianty jsme schopni vyhovět stávajícím zákonným požadavkům a současně minimalizovat rizika spojená s možným šířením nákazy. Naší prioritou je zdraví našich zaměstnanců, pracovníků dodavatelských společností a obyvatel měst a obcí v okolí našeho závodu stejně jako zajištění dodávek strategických produktů, zejména pohonných hmot, na český trh.

Realizace zarážky v navrhovaném rozsahu nám umožní:

  • Zredukovat rozsah údržbářských prací o 60 procent z původně plánovaných přibližně 5 800 aktivit na aktuálních přibližně 2 300 aktivit.
  • Snížit počet pracovníků nezbytných pro realizaci zarážky o 55 procent, z původních 2 800 na 1 260 pracovníků.

Snížit počet pracovníků jiných národností o 48 procent, z 1 090 na 570. Plánová skladba pracovníků je následující:

  • 270 Slovensko
  • 230 Polsko
  • 50 Srbsko - (tito pracovníci dlouhodobě pobývají na území České republiky)
  • 20 Německo + jednotlivci, specialisté, z Francie, Belgie a Nizozemí

Hlavními důvody pro realizaci zarážky v tomto rozsahu jsou:

  • Naplnění legislativních požadavků pro Vyhrazená plynová zařízení, Vyhrazená tlaková zařízení, Vyhrazená zařízení elektro – legislativní požadavky, bezpečnost provozu
  • Činnosti/opravy spojené se zajištěním integrity zařízení, tzn. se zajištěním bezpečného provozu zařízení – výměny potrubí a aparátů se zeslabením síly stěny anebo s degradací materiálu pod příslušnou mez
  • Revize a případné opravy bezpečnostních prvků všech výroben (zejména havarijní pochodně, pojistné ventily, systémy havarijního sjetí)
  • Vyčištění zaneseného zařízení – zajištění technologické bezpečnosti a funkčnosti (výměna tepla, zajištění proudění)
  • Opravy vnitřních vestaveb (částí) aparátů - zajištění technologické bezpečnosti a funkčnosti
  • Výměna katalyzátorů – zajištění technologické funkčnosti zařízení

Během realizace zarážky dojde k revizi klíčových výrobních celků nezbytných pro další provoz a výrobu produktů strategických pro Českou republiku:

  • Výrobna vodíku pro rafinérii a čpavek – výměna kriticky zeslabených potrubních větví, výměna podzemních rozvodů chladicí vody, dokončení revitalizace výrobny
  • Výrobna čpavek – výměna vnitřní tlakové vestavby reaktoru, výměna katalyzátoru
  • Destilace ropy – oprava destilační pece, výměna vlásenek pro zplynění ropy (bez realizace nelze provozovat rafinérii)
  • Polní hořák/havarijní pochodeň rafinérie – oprava tělesa polního hořáku pro spalování nadbytečných plynů
  • Výrobna polypropylen – výměna vysokotlakých chladičů propylenu

Výčet aktuálních opatření:

Jako jedno z klíčových opatření doporučujeme, aby byl po dobu zarážky přidělen Unipetrolu např. ze strany Ministerstva zdravotnictví odborník či tým odborníků, který by dozoroval, popř. i řídil opatření, která minimalizují rizika šíření viru během realizované zarážky, a to např. i možným zavedením testování zahraničních pracovníků na přítomnost SARS-CoV-2a.

Přijatá a plánovaná opatření k ochraně zdraví se soustředí na defragmentaci větších skupin osob (vstupní školení, vjezdy, kuřárny, zarážkové štáby, stravování, výdej pracovních povolení), zajištění zvýšené hygieny (zvýšení frekvence čištění jednotlivých prostor a zařízení) a zajištění dostatečného počtu ochranných pomůcek dýchacích cest:

  1. Zajištění vlastního vstupu/výstupu do/z areálu pro kontraktory a vozidla.
  2. Vstup kontraktorů bude korigován tak, aby nedošlo ke kumulaci osob.
  3. Bude prováděno měření teploty a v případě, že to bude již možné, budeme testovat kontraktory na přítomnost COVID-19.
  4. Kontraktoři s příznaky onemocnění nebudou vpuštěni do areálu.
  5. Kontraktoři budou rozděleni do zón – každá zóna bude označena a každý kontraktor bude mít stejné označení na kartičce.
  6. Pohyb osob mimo prováděné práce a mimo uvedené zóny bude zakázán.
  7. Bude zavedena zvýšená dezinfekce rukou na frekventovaných místech v Chemparku (brány, karetní a školicí centrum) včetně zvýšené desinfekce povrchů.
  8. Jednotlivá pracoviště budou vybavena sanitárními, stravovacími a odpočinkovými zařízeními.
  9. Systém výdeje jídel bude nastaven tak, že dojde k oddělení obsluh a zákazníků.
  10. Bude zřízeno více výdejních míst pro minimalizaci shlukování velkého množství osob.
  11. Bude vydáváno pouze balené jídlo včetně časového rozpisu.
  12. Konzumace jídla na místě bude zakázána, konzumace proběhne v prostorech externích dodavatelů (mobilní buňky).
  13. Prostory budou pravidelně dezinfikovány a vybaveny dezinfekčními prostředky a informačními materiály.
  14. Všichni účastníci musí být vybaveni prostředky k eliminaci šíření nákazy (roušky, respirátory, polomasky).
  15. Prostory budou pravidelně dozorovány. Sanitární zařízení budou podrobována zvýšenému režimu jejich dezinfekce a v maximální míře bude omezeno využívání různými subjekty.
  16. Rovněž bude omezen provoz kuřáren v uzavřených prostorech.
  17. Obecně bude nastaven celkový provoz spočívající v omezení shlukování velkého množství osob (koordinace prací, minimalizace pobytu externích dodavatelů v uzavřených prostorech zaměstnavatele, minimalizace kontaktu při předávání pracovních povolení, omezení činnosti štábů, skypové schůzky, telekonference, apod.).
  18. Další opatření spočívá v úpravě školení externích dodavatelů (omezení kapacity, používání roušek, respirátorů, dezinfekce prostor, navýšení termínů pro možnost školení zaměstnanců samostatných subjektů).

Závěrem mi dovolte, abych zopakoval a ještě jednou zdůraznil, že činíme všechny kroky k tomu, abychom v případě realizace zarážky byli připraveni chránit naše zaměstnance i pracovníky externích společností před nákazou a jsme si vědomi naší odpovědnosti vůči obyvatelům přilehlých měst a obcí. Zároveň jako společnost vyrábějící strategické produkty, nezbytné pro plnohodnotné fungování České republiky, podnikáme veškeré kroky pro zajištění bezpečnosti a kontinuity výroby.

  • Tomáš Herink
    člen představenstva skupiny Unipetrol zodpovědný za výrobu
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru