Léto s chomutovskou knihovnou: Hudba, tanec, divadlo, výstavy nebo festival současného umění Obnaženi
ilustrační foto
Chomutov

Chomutov - První letní hudební pozvánka do chomutovské knihovny je na středu 22. července od 17 hodin., na již tradiční A-session.

Letos již po čtrnácté atrium rozezní bluegrassové tóny skupiny Album a gotická hudba uskupení Arcus. Historicky prvním hostem bluegrassové kapely Album (která s nápadem A – session uspořádat přišla) byla kapela Igric, poté Petr Brandl. Od následujícího roku je to kromě několika absencí vždy kapela Arcus.

V pátek 24. července v 18 hodin začíná koncert Vladimíra Merty, písničkáře, hudebního skladatele, textaře, scenáristy, filmového a divadelního režiséra, dokumentaristy, esejisty, publicisty, prozaika, kreslíře a fotografa. Vladimír Merta se narodil 20. ledna 1946 v Praze. Patří mezi slavné písničkářské hvězdy v éře normalizace.

Společně s dalšími folkovými zpěváky (např. Karlem Krylem, Jaroslavem Hutkou, Vlastimilem Třešňákem) se stal pro tisíce lidí symbolem odporu proti komunistickému režimu. Tvrdí, že jeho vidění je filmové, ale vyjadřuje se písničkou. Ve svobodnější atmosféře konce šedesátých let pobýval nějakou dobu v západní Evropě. Vystudoval dvě vysoké školy – architekturu na ČVUT a filmovou a televizní scenáristiku a režii na FAMU.

Od sedmdesátých let začal veřejně vystupovat jako folkový písničkář. V květnu 1972 spoluzaložil volné umělecké sdružení Šafrán. Vedle kariéry písničkáře byl aktivní i v dalších oborech – pokoušel se o vlastní filmařské projekty, napsal scénář celovečerního filmu Opera ve vinici, režíroval pořad Čas her, Krajiny duše, krajiny těl. V době zákazů vystupování hrál v divadle Viola, asistoval režiséru Pistoriovi v Realistickém divadle.

Přes dvacet let také vystupoval s rodinnou skupinou Mišpacha, interpretující židovský folklor. Vladimír Merta založil vlastní hudební a knižní nakladatelství ARTeM. Pravidelně koncertuje, doprovází zpěvačku Janu Lewitovou. Učil kulturologii na Univerzitě Karlově a filmovou hudbu na FAMU. Píše scénáře a natáčí dokumentární pořady.

12. srpna od 19 hodin se v atriu uskuteční již tradiční SLAM poetry v rámci festivalu OBNAŽENI. Návštěvníci se mohou těšit na vydatnou nálož divadelně poetického umění, které nezastavila ani korona. K vidění budou, jak tváře známé, tak tváře neznámé, přijedou jak slameři domácí (tedy chomutovští), tak slameři přespolní. Moderovat a předskakovat bude jako vždy Dr. Filipitch.

13. srpna od 18 hodin v atriu proběhne divadelní představení Čecháčci a Čoboláci. Pavol Seriš a Filip Teller budou v duchu nejlepší tradice stand-up comedy odhalovat pravdu o Češích a Slovácích. V duchu tradice takových komických dvojic, jakými byli Voskovec s Werichem, Šimek s Grossmannen nebo Suchý se Šlitrem v kombinaci s moderními přístupy k stand-up comedy.

14. srpna od 19.30 hodin v atriu vystoupí v rámci festivalu OBNAŽENI skupina HLASkontraBAS – koncert Ridiny Ahmedové a Petra Tichého. Jde o setkáním dvou zkušených osobností české hudební scény. Projekt stojí pouze na dvou lidech a dvou nástrojích – ženském hlasu a akustickém kontrabasu. Autorská, čistá a obnažená hudba, bez obvyklého vystlání dalšími doprovodnými nástroji. Stejnojmenné album bylo nominováno na cenu Anděl 2016.

14. - 15. srpna proběhne v rámci festivalu OBNAŽENI ve sklepeních pod galerií Špejchar představení ve stylu “udělej si sám”, kde účinkují jen čtyři diváci, text, gramofon a žárovka, Představení nese název Scénář pro čtyři osoby a je nutná rezervace na webu www.obnazeni.cz nebo v Café Atrium.

Milovníci tance si přijdou na chuť při jedenáctém ročníku festivalu orientálního tance a hudby v prostorách atria. Festival V rytmu Orientu je pořádán pod taktovkou Pavly Kostkové a nabídne v sobotu 15. srpna od 20 hodin i výlet do Tichého oceánu! S úchvatným tancem Tahiti se představí hlavní hvězda-tanečnice Latifah z Ostravy. Nebude chybět skupina VRO, která svým energickým shaabi a mystickým tancem se šavlemi nenechá jednoho diváka v klidu. Přijďte si s tanečnicemi užít magický čas v kouzelném prostoru atria Chomutovské knihovny.

Na závěr prázdnin, v neděli 30. srpna od 14 hodin, je pro příznivce country, folk, bluegrass a trampské muziky připraven Country fest, který se již také počítá mezi tradiční akce Chomutovské knihovny. Svým vystoupením rozehřejí srdce každého příznivce těchto žánrů skupiny Minďa Band ze Žatce, místní bluegrass band Album, country Makovec a Nepřátelé rytmu. Z Litoměřic přijede skupiny Od plotny skok a z Ostrova nad Ohří dorazí Drc. Svým vystoupením zpestří program taneční skupina country tanců Medovina.

Oblíbená akce Hrajeme si v každém věku, letos hned ve dvou termínech 14. července a 25. srpna – aktivní dopoledne s dětmi i bez nich. Pro návštěvníky budou připraveny venkovní hry, jako například Pétanque, mölkky, badminton, hookbruč, kroket, deskové hry a spoustu dalších.

Výstavy

Galerie Špejchar – Pavlína Rampachová Valdová – Růst v mizení, (18. července – 19. září)

Cyklus s názvem „Růst v mizení“, který bude představen na výstavě, se zabývá pohledy/průhledy do organického prostoru. Spojovacím prvkem všech obrazů je zájem o strukturu a fascinace mikro a makro světem, tvaroslovím a proměnlivostí buněk, prostorem vně i uvnitř …. Vše je neuchopitelným dobrodružstvím, pro které se tak těžce hledají slova. Vernisáž proběhne 17. července v 18 hodin.

Galerie Lurago – Roman Dušek, Miroslav Rada, Bořek Zasadil a Libor Zavoral „S koronavirem v zádech… Benátky 2020“ (3. července – 21. srpna)

Výstava fotografií z karnevalu v Benátkách. Po dlouhých obstrukcích se parta čtyř fotografů vydala do Benátek na karneval, kde vyráželi na různé akce. Všichni měli novinářskou akreditaci a s ní bylo focení i přes velké davy turistů přijatelnější. Nikdo z nich netušil, že již týden po jejich návratu bude kvůli koronaviru karneval ukončen. Tím vznikl i název S koronavirem v zádech. Autory jsou Miroslav Rada, fotoreportér Deníku, Libor Zavoral, bývalý fotograf ČTK, Roman Dušek, podnikatel a fotograf a MUDr. Bořek Zasadil, chirurg a amatérský fotograf. Vernisáž proběhne 2. července v 17 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru