DOPIS: Děti musí platit testy, aby mohly do bazénu! „Změňte opatření,“ vyzval starosta ministerstvo
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Louny - V souvislosti s opatřením Ministerstva zdravotnictví, které dětem ve věku od 6 do 12 let zásadně ztěžuje možnost navštěvovat plavecké bazény a další vnitřní sportoviště odeslal ve středu 29. září lounský starosta Pavel Janda níže uvedenou výzvu Ministerstvu zdravotnictví ČR, Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Svazu měst a obcí České republiky.

Vážený pane magistře,

Vážená paní ředitelko,

Vážený pane,

Vážená paní,

dovoluji si obrátit se na Vás se žádostí o pomoc. Město Louny zřizuje mimo jiné dvě sportovní příspěvkové organizace – Lounská správa plaveckých areálů, příspěvková organizace a Lounská správa sportovních areálů, příspěvková organizace. Ministerstvo zdravotnictví ČR vydalo společně s usnesením vlády č. 714 ze dne 19. srpna 2021 přílohu Mimořádné opatření. Tímto opatřením se dle části I/9 stanovují podmínky pro vstup osob do prostor plavecký bazén, koupelový bazén, bazén pro kojence a batolata, brouzdaliště, wellness zařízení, sauny osobám starším 6ti let.

V této části opatření se dokonce zakazuje provozovateli osobu, která se neprokáže splněním podmínek do uvedených prostor vpustit. U vnitřních sportovních zařízení – sportovní haly, tělocvičny, která nejsou výše uvedenými, platí obdobná pravidla, jejichž výsledkem je opět testování, nicméně s menší frekvencí.

Je nutné zdůraznit, že nastává čas, kdy dojde k omezení venkovních aktivit, která se přesouvají právě do vnitřních prostor. Upozorňuji, že děti od 6 do 12 let nemohou být dosud očkované proti Covid 19, z čehož vyplývá, že tyto děti jsou tak jedinou skupinou, která má na výběr výhradně neustálé testování na přítomnost Covid 19. Po skončení povinného testování ve školách, které bylo poskytnuté zdarma od státu, je navíc veškerá finanční zátěž testování dětí na straně rodičů. S tímto rozhodnutím a nařízením se absolutně nemůžu ztotožnit a dovoluji si proti němu protestovat.

Je třeba si uvědomit, že celá společnost bojuje s nadváhou dětí a po prvních vlnách pandemie a uzavření sportovišť se jen malá část dětí vrací zpět ke sportu. A co uděláme? I těm, kteří se vrátili, znepříjemníme návrat neustálým testováním a finančně zatížíme rodiče, kteří už tak malí sportovce financují nad rámec nutných rodinných výdajů. Vyzývám k přehodnocení přijatých opatření, případně k vyvolání jednání na úrovni obcí a ministerstev. Jsem velice rozhořčen, že na jedné straně se vynakládají nemalé finanční prostředky na zvýšení zájmu dětí o sport a na druhé straně se hází právě těmto dětem klacky pod nohy.

Děkuji Vám, že se mojí výzvou zabýváte a jsem přesvědčen, že najdete vhodné řešení, které nebude klást na provozovatele sportovišť větší pravomoci, než mají dané zákonem a umožní dětem volně sportovat bez finančního zatížení, které sebou nenese výkon dané sportovní činnosti.

Mgr. Pavel Janda
starosta

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru