Nenápadní, ale vzácní: Stádo urialů kaspických v zooparku posílil mladý samec
Tříletý samec uriala kaspického je pro zoopark nadějí, že se podaří navázat na úspěšné odchovy mláďat z minulých let. Foto: Helena Hubáčková
Chomutov

Chomutov - Chomutovský zoopark znovu obohatil jednu ze svých jedinečných zvířecích skupin. Před pár dny dovezl z estonského Tallinu dvojici urialů kaspických, což je málo známý a vzácný druh divokých ovcí. V zooparku očekávali hlavně tříletého samce, protože bude jediný v šestihlavém stádu.

Chovatelé v zooparku tak doufají, že se podaří navázat na úspěšné odchovy mláďat z minulých let. „V Evropě je maximálně pět zoologických zahrad, které urialy kaspické chovají. A v České republice jsme jediní,“ připomíná jedinečnost stáda ředitelka zooparku Věra Fryčová. Poslední mládě se podařilo v Chomutově odchovat v roce 2019, od loňského roku je skupina bez samce.

Společně se samcem dorazila z Estonska také dvouletá samice, oba doplní současnou skupinu čtyř samic. Obohacení stáda odsouhlasil i koordinátor evropského záchovného programu (EEP), kam jsou tito vzácní kopytníci zařazeni. „Vypadají nenápadně, na první pohled připomínají klasického muflona, ale je to jedno z nejvzácnějších zvířat, které chováme,“ podotýká k urialům vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Jednou ze zajímavostí je i název zvířete. Jisté je, že jde o blízké příbuzné ovcí a právě muflonů, ale další zařazení je pro evoluční biology i zoology trochu oříšek. Proto se lze setkat i s dalším pojmenováním – ovce stepní, arkal, archál nebo urial stepní. „Dokonce i latinský název se společně s nově zjišťovanými informace mění,“ doplňuje další neobvyklost Brtnický.

Urialy mohou návštěvníci spatřit ve výběhu makaků magot. Společně s opičkami ho obývají od roku 2002, kdy chomutovský zoopark začal arkaly chovat.
V přírodě žijí tito sudokopytníci především na náhorních plošinách a v horách střední Asie. Vzhledem k táhlým válečným konfliktům ale nejsou známé počty volně žijících jedinců.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru