Jak aktuálně informovat veřejnost? V Chomutově spustili Mobilní rozhlas
ilustrační foto
Chomutov

Chomutov - Město Chomutov spustilo pro své občany novou, velmi zajímavou službu Mobilní rozhlas. Jedná se o aplikaci, díky které se informace z dění ve městě dostanou k lidem do jejich mobilu takřka okamžitě.

Aplikace však nabízí ještě více různých služeb. „Hlavním cílem Mobilního rozhlasu je zlepšení a zefektivnění komunikace mezi obyvateli města a samosprávou,“ vysvětluje David Dinda, náměstek primátora, který patří k propagátorům moderních forem komunikace úřadu.

Kdo se do služby zaregistruje, bude do aplikace ve svém chytrém telefonu, do SMS zpráv nebo e-mailu dostávat informace z radnice. Zároveň však může i uživatel posílat zprávy radnici. K lidem se tak ihned dostanou novinky z úřadu, upozornění na krizové situace, pozvánky na akce a na účast v různých anketách, upozornění na splatnost poplatků a podobně.

Naopak k úředníkům se budou od lidí dostávat oznámení v takzvaném Systému hlášení závad a podnětů, například o černé skládce, nefunkčním osvětlení, rozbité lavičce či oplocení. Jednoduše tuto událost vyfotí, označí polohu a odešlou do aplikace. Událost si pak sama najde cestu k příslušnému úředníkovi nebo do organizace, která má nápravu na starosti. Navíc oznamovatel i ostatní uživatelé online uvidí, v jaké fázi řešení událost je.

Aplikace je ke stažení zdarma jak na Google Play pro telefony s operačním systémem Android, tak na App Store pro telefony s iOS. Navíc je registrace do Mobilního rozhlasu možná i přes webové stránky www.chomutov.mobilnirozhlas.cz, je pro všechny zdarma a je velmi jednoduchá. Po rozkliknutí kolonky Odebírat informace vyplní uživatel své telefonní číslo a e-mail, následně zadá kód, který obdrží ve formě SMS zprávy. Pak už si každý může ve svém nově vytvořeném účtu nastavit, jaké typy zpráv chce odebírat a další možnosti.

„Je vhodné nainstalovat si aplikaci Mobilní rozhlas přímo do chytrého telefonu, mnoho funkcí je s pomocí této aplikace přehlednějších a jednodušších. Jedna registrace do služby je navíc funkční pro více měst či obcí, ze kterých chce uživatel dostávat informace. Obyvatel Jirkova tedy může dostávat informace z Chomutova, protože se mu mohou hodit třeba při cestě do práce. Je také možné, aby například příbuzní seniorů z Chomutova bydlící v jiném městě dostávali informace odtud a mohli třeba maminku nebo babičku zpravovat o odstávkách a podobně,“ vysvětluje Marie Heřmanová z odboru vnějších vztahů, která má na starosti naplňování Mobilního rozhlasu.

Zprávy z jednotlivých měst se nemísí dohromady, jsou přehledně oddělené. Mobilní rozhlas je vhodný i pro nevidomé nebo slabozraké, těm pak všechna oznámení zasílá formou hlasové zprávy. Kdo chce kontaktovat magistrát, jednoduše v aplikaci klikne na prostřední ikonu fotoaparátu na dolní liště a ihned se mu otevře nabídka, ze které může vybrat, zda chce nahlásit ztracené zvíře nebo předmět, pohřešovanou osobu, podat hlášení o nepříjemné situaci v ulicích města nebo poslat pochvalu. Může se také podívat na Mapu podnětů, zda se již jeho potíží úřad nezabývá z podnětu někoho jiného. Doplňkovými službami je pak přehled kontaktů na různé instituce ve městě či tipy na výlet.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru