Chomutov – Restaurace, bary a jakékoliv jiné služby v gastronomii jsou od 1. listopadu povinny kontrolovat u svých zákazníků testy či očkovací certifikáty.
„Lidé si na to zvykají a jsou ochotní spolupracovat,“ tvrdí provozní oslovení naší redakcí na Chomutovsku. E-chomutovsko.cz provedlo malý průzkum ve čtyřech podnicích.
Majitelé a provozní těchto restauračních zařízení na Chomutovsku tvrdí, že zákazníci jsou ochotni se prokazovat testem či si udělat test přímo na místě. Samozřejmě se najdou i tací, kteří s tím mají občas problém, ale nakonec vždy byli ochotni prokázat svou bezinfekčnost. Často se takto jedná o zákazníky neočkované.
Na návštěvnosti restaurací se ale rapidně nic nezměnilo. Stálí zákazníci zůstávají a přes víkend se často dělají i rezervace. „Přes pracovní týden to bývá slabší, ale to je i celkově touto dobou covidovou, nejen novými opatřeními,“ komentuje stav jeden z majitelů chomutovské restaurace.
Někteří dokonce tvrdí, že jim přibyly rezervace na firemní večírky či oslavy narozenin. Díky prokazování své bezinfekčnosti a také blížícímu se konci roku, jsou lidé více ochotni znovu pořádat větší akce o větším počtu lidí.