V Česku byl zjištěn výskyt nebezpečného parazita u divočáka dovezeného z Polska
ilustrační foto: CC0
Chomutov

ČR - V České republice byl po zhruba dvou a půl roce zjištěn výskyt nebezpečného parazita svalovce (Trichinella spiralis) u prasete divokého. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu (SVÚ) v Praze v tomto týdnu potvrdilo přítomnost larev trichinel u dvou kusů prasat divokých dovezených do zvěřinového závodu v Karlovarském kraji z Polska.

Naposledy byl výše zmíněný parazit v ČR zjištěn v červenci 2019 u divočáka uloveného na Uherskohradišťsku. Státní veterinární správa (SVS) při této příležitosti připomíná povinnost vyšetřovat všechnu ulovenou i dovezenou černou zvěř na výskyt trichinel.

Dva kusy prasat divokých byly součástí zásilky více než 200 kusů dovezených na Silvestra do zvěřinového závodu. Provozovatel splnil svou povinnost a příjem zásilky řádně ohlásil místně příslušné krajské veterinární správě. Ta následně hned po příjmu zásilky v rámci veterinární prohlídky odebrala vzorky a ty odeslala k vyšetření do SVÚ. Ten v úterý 4. ledna 2022 potvrdil přítomnost larev svalovce ve vzorcích ze dvou zvířat. Oby kusy budou zlikvidovány v asanačním podniku.

Svalovec je parazit vyvolávající u lidí onemocnění zvané trichinelóza. Z domácích zvířat parazituje nejvíce u prasat, psů, koček a koní. Z divokých zvířat jsou to především divoká prasata, drobní hlodavci, lišky, nutrie, tchoři, jezevci, vlci, medvědi, hyeny, lvi a leopardi, mořští savci aj. V našich podmínkách by nejpravděpodobnějším zdrojem nákazy lidí mohlo být maso divočáka. Po pozření nedostatečně tepelně zpracovaného masa hrozí člověku nakažení, které může v krajním případě skončit smrtí. K posledním úmrtím na trichinelózu došlo v tehdejším Československu v 50. letech 20. století. U prasat domácích v ČR se parazit dlouhodobě nevyskytuje.

„Právě kvůli uvedeným rizikům jsou v České republice dlouhodobě povinně na přítomnost svalovce vyšetřována všechna ulovená i obchodovaná prasata divoká i na jatkách porážená prasata domácí a koně,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. „V loňském roce bylo dle předběžných výsledků v ČR (včetně kusů z dovozu) vyšetřeno zhruba 230 000 prasat divokých z toho cca 2 900 dovezených ze zahraničí (Německa a Polska),“ dodal.

K potvrzeným případům výskytu parazita u divočáků dochází velmi zřídka, ale stále se takové případy vyskytují. V roce 2020 nebyl zaznamenán žádný případ záchytu trichinel u prasete divokého. V roce 2019 se jednalo o jeden případ. V roce 2018 se jednalo o pozitivní nález u jednoho divočáka uloveného na Liberecku a tři pozitivní nálezy u divočáků dovezených do ČR z Maďarska. Od roku 2014 se monitoring výskytu trichinel provádí také u uhynulých či utracených lišek a psíků mývalovitých. V roce 2020 bylo pozitivních deset ze zhruba 2 700 odebraných vzorků.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru