FOTO: V chomutovské nemocnici zahájili provoz PET centra. Tomograf dokáže odhalit několik druhů onemocnění
KZ otevřela nové pracoviště na Oddělení nukleární medicíny Nemocnice Chomutov. Foto: Jitka Fárová
Chomutov

Chomutov - V pátek 29. července bylo slavnostně uvedeno do provozu nové pracoviště na Oddělení nukeární medicíny Nemocnice Chomutov. Vedení Krajské zdravotní představilo přístroj PET pro pozitronovou emisní tomografii.

Přístroj bude sloužit pro vyšetření pacientů především ze západní části Ústeckého kraje, tedy z okresů Chomutov, Most a Louny. Identické pracoviště má Krajská zdravotní i v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, a to již od roku 2016.

2907chomutov

MUDr. Aleš Chodacki, primář Oddělení nukleární medicíny Krajské zdravotní Nemocnice Chomutov představuje nový přístroj PET.

PET přístroj je celotělový tomograf, který dokáže s maximální přesností odhalit onemocnění onkologické, neurologické nebo kardiologické. Celé pracoviště je navíc postavené tak, že má vlastní vstup a výstup. Pacient po aplikaci radioaktivní látky tak neohrožuje personál ani případný doprovod. "Pacientovi aplikujeme nižší dávky radioaktivní látky než na pracovištích se starší technikou," řekl MUDr. Aleš Chodacki, primář Oddělení nukleární medicíny Krajské zdravotní Nemocnice Chomutov, o. z.

2907chomutov2

"Jsem rád, že lidé ze západní část kraje nemusejí už dojíždět až do Ústí nad Labem a čekat tři měsíce na objednání," uvedl hejtman ústeckého kraje Jan Schiller s tím, že Ústecký kraj se z dotací podílel na financování vybudování centra i na nákupu samotného přístroje.

2907chomutov4

2907chomutov5

Zkušební provoz centra byl zahájen na přelomu měsíce června a července letošního roku. Už teď je o vyšetření v PET centru velký zájem. "Pacienty máme ož objednané, a to až do poloviny září," dodal primář MUDr. Aleš Chodacki.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru