Nový polygon a zahájení 7. ročníku Motivačního programu Prokopa Diviše od ČEZ Distribuce v Chomutově. Žáci elektrotechnických oborů mohou získat finanční odměnu
Foto: ČEZ, a. s.
Chomutov

Chomutov – Slavnostní vyhlášení Motivačního programu Prokopa Diviše ČEZ Distribuce a pomyslné přestřižení pásky u Výcvikového polygonu sítí nízkého napětí pro žáky elektrotechnických oborů má za sebou Střední odborná škola ESOZ Chomutov. Zároveň tak byl odstartován další školní rok dlouholeté a velmi úzké spolupráce se Skupinou ČEZ, která se netýká jen investic a vzdělávání.

„Se zástupci Skupiny ČEZ totiž pravidelně konzultujeme vzdělávací materiály, potřebné kompetence žáků pro práci u této energetické skupiny či využíváme znalosti odborníků ČEZ Distribuce z praxe během výuky. Ovšem i naši učitelé odborných předmětů si potřebují někdy osvěžit a případně rozšířit své znalosti o nové poznatky, takže absolvují praktickou stáž přímo u energetiků. My jsme naopak schopni jim nabídnout naše kapacity jak pro potřebná školení zaměstnanců, tak i pro možnost zvýšení kvalifikace nejen v oblasti klasických elektrooborů, ale i výškových prací, přípojek, elektroměrů a podobně. Na základě poptávky trhu připravujeme i další profesní kvalifikace, jako je například Montér fotovoltaických systémů," říká ředitelka školy Lenka Demjanová.

Výukový polygon, který vznikl za spoluúčasti ČEZ Distribuce a Nadace ČEZ, je umístěn v areálu odborného pracoviště školy v ulici Na Moráni a má venkovní i vnitřní část. Zatímco pod širým nebem se nachází betonová simulace vedení nízkého napětí, v hale pak stojí několik klasických dřevěných sloupů. Samozřejmostí jsou přípojkové a rozvodné skříně, různé druhy elektroměrů, instalace volného vedení a vedení vodiči AES, výkopová část pro zemní vedení pomocí kabelů zaústěných do rozvodných skříní a podobně. „Prostě máme zde vše, co je potřebné k praktické výuce," dodává Lenka Demjanová.

Snaha motivovat žáky, aby se z nich stali kvalitní energetici a pracovali v oboru

Na zprovoznění výukového polygonu navázalo zahájení sedmého ročníku Motivačního programu Prokopa Diviše, jímž se ČEZ Distribuce snaží motivovat žáky k tomu, aby se z nich stali kvalitní energetici a hlavně, aby po skončení školy měli i nadále zájem pracovat v oboru. Zástupci společnosti proto během krátké prezentace představili žákům z druhých ročníků elektro oborů nejen co obnáší motivační program pojmenovaný po českém knězi, hudebníkovi a hlavně vynálezci bleskosvodu Prokopu Divišovi, ale i práce v ČEZ Distribuci. „Motivační program je od toho, aby vás motivoval, proto na tři nejlepší z druhých až čtvrtých ročníků čeká i zajímavá finanční odměna. Nikoho si přitom předem nevybíráme, takže zapojit se může opravdu každý. Budeme jedině rádi, když vás bude co nejvíce. A ještě raději budeme, pokud po skončení studia zůstanete energetice věrni, ať již v zaměstnání či během dalšího studia na některé z technických vysokých škol," uvedl Martin Hušek z ČEZ Distribuce.

Motivační program Prokopa Diviše se zaměřuje na žáky elektro oborů vybraných středních škol napříč regiony. Mladí elektrotechnici jsou oceněním a peněžitou odměnou od společnosti ČEZ Distribuce motivováni k dobrým studijním výsledkům, účasti ve studentských soutěžích a obecně k dalším aktivitám nad rámec běžné školní docházky. Během dosavadního trvání programu podpořila ČEZ Distribuce elektro vzdělání celkovou částkou 12 720 000 korun. Vyhodnocování probíhá celý školní rok a následně vybere komise složená ze zástupců školy a ČEZ Distribuce tři nejlepší žáky ve třech elektro oborech či třech nejvyšších ročnících.

Jen v závěru loňského školního roku si mezi sebou rozdělilo devadesát nejaktivnějších studentů elektro oborů z deseti partnerských středních škol v Plzni, Ostrově, Chomutově, Liberci, Kladně, Praze, Hradci Králové, Pardubicích, Olomouci a Ostravě celkem 1 020 000 korun. Celková účast za šest let činí téměř sedm tisíc středoškoláků, přičemž jen vloni jich bylo 1 527.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru