Chomutov obsadil druhé místo za nejlepší regeneraci památek v Ústeckém kraji
Foto: město Chomutov
Chomutov

Chomutov - Chomutov uspěl v soutěži o nejlepší přípravu a realizaci v Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Za své aktivity a investice realizované v minulém roce si v rámci kraje odnesl druhé místo a také postup do celorepublikového kola.

Město Chomutov představilo svou památkovou zónu, v níž se v loňském roce rekonstruovaly nově objevené malby v kapli Božího Hrobu.
„V roce 2022 proběhlo restaurování kaple Božího Hrobu u kostela sv. Ignáce, kde byly ve spodní vrstvě objeveny unikátní malby i s nápisy z poloviny 17. století z první etapy výstavby jezuitského kostela,“ připomíná Jaroslav Pachner, architekt města.
Za finanční podpory města byly uskutečněny i další rekonstrukce v městské památkové zóně. Byla opravena průčelí domů čp. 8, 9, 10 a 11 na náměstí 1. máje. Tam také probíhaly opravy domů čp. 7 s podporou evropské dotace a čp. 15 soukromých investorů.
„Město také představilo řadu akcí, které popularizují památkovou zónu a seznamují s historií Chomutova i regionu. Je to například konference COMOTOVIA, která probíhá nepřetržitě od roku 2002,“ vysvětluje Marie Heřmanová, tisková mluvčí města Chomutova.
To vše odbornou komisi přesvědčilo, aby městu Chomutov bylo uděleno v rámci Ústeckého kraje druhé místo, což jej nominovalo do celorepublikového kola.
Městská památková zóna byla v Chomutově vyhlášena již v roce 1992. Jedná se o historický střed města, který byl ve 14. století obklopen hradbami. Do zóny je zahrnuta i část původního Pražského předměstí se špitálním kostelem svatého Ducha a budova okresního soudu a hejtmanství z druhé poloviny 19. století. Jádro zóny představuje náměstí s řadou měšťanských domů s loubím, kostely Nanebevzetí Panny Marie, sv. Kateřiny a sv. Ignáce a rozsáhlý blok radnice, původně zámku a před tím řádové komendy. Na kostel sv. Ignáce navazuje bývalý jezuitský areál, který se do náměstí obrací renesančním kostelem, dnes galerie Špejchar. V areálu bývalé koleje je umístěna Chomutovská knihovna s kulturním a vzdělávacím střediskem, dvě galerie. V křídle bývalého jezuitského areálu s Hvězdářskou věží je umístěno Oblastní muzeum Chomutov.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru