V sobotu a v neděli už skoro bez bouřek, po obědě až 27 °C
Ilustrační foto
Chomutov

Ústecký kraj - Na území České republiky tento týden bylo zaznamenáno přibližně 7 000 blesků, naprostá většina ve středu (cca 3 600) a ve čtvrtek (cca 2 900). Co se týče severozápadních Čech, myšleno Ústeckého kraje, středa byla výživná hlavně nad Krušnými horami a čtvrteční den byl nejakčnější v okresech Děčín, Litoměřice a Ústí nad Labem.

Nejvíce srážek spadlo u Mosteckého jezera, na stanici Kopisty, a sice 19 mm, z toho 10 mm při odpolední bouřce. Do Ústí nad Labem ta samá bouřka (lépe řečeno bouřkový komplex) přinesla 13 mm srážek s tím, že mezi půlnocí až půlnocí ústecká stanice naměřila 17 mm srážek neboli 17 l vody na m². Například v Teplicích ale spadly jen 3 mm srážek, podobně jako přímo v Mostě. Čistá nula byla naměřena na stanicích Šluknov, Tušimice (Kadaň), Varnsdorf a dalších.

Od vyzrálých cumulonimbů si Česká republika neodpočine ani v pátek a v sobotu, v neděli už ano. Heinricha, mělkou tlakovou níži, která je má na svědomí, totiž umlčí Yunchia, tlaková výše zvolna postupující k jihovýchodu, jejíž střed (až 1030 hPa) bychom před pátkem našli nad Norským mořem. Být leden, dorazily by slušné mrazy, v letních měsících však východní neboli kontinentální proudění nijak chladné není (ať žije Slunce). V těchto dnech před devíti lety u nás byl původem africký vzduch, a proto panovala tropická vedra. Posledním tropickým dnem byl 11. červen, kdy v Doksanech měli až 34,2 °C. Ještě více se potili v Ústí nad Labem, vždyť tam bylo až 34,4 °C (a předchozí den, to znamená 10. června 2014, až 35,7 °C).

Ať už bohudík, anebo bohužel (podle Vašeho počasového gusta), třicítky až „supertřicítky“ prozatím nehrozí:

  • 9. června: Nejvyšší odpolední teploty okolo 22 až 26 °C. Odpoledne až večer nepřekvapí bouřka.
  • 10. června: Nejvyšší odpolední teploty okolo 23 až 27 °C. Odpoledne až večer nepřekvapí bouřka.
  • 11. června: Nejvyšší odpolední teploty okolo 22 až 26 °C. Slunečno, bez bouřek.
  • 12. června: Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 24 °C. Slunečno, bez bouřek.

Nejnižší noční (ranní) teploty se mezi pátkem až pondělím budou pohybovat kolem 15 až 11 °C, tím pádem je mimo hru, že by byl „poražen“ 10. červen 1994. Severozápadní vítr tenkrát srazil minima pomalu až k bodu mrazu, respektive k 2,8 °C ve Varnsdorfu, k 2,3 °C v Doksanech a k 1,8 °C v Doksech (ty už jsou sice v sousedním kraji, ale proč je nezmínit).

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru