Poznáváme společně: senioři předávají životní zkušenosti, mladí naopak energii
Při zahradní slavnosti se o program pro seniory postarali nejen žáci a studenti gymnázia. Foto: jip
Chomutov

Klášterec nad Ohří – V pátek zahradní slavností vyvrcholil osmý ročník mezigeneračního projektu Poznáváme společně, kdy se žáci a senioři vzdělávají "pod jednou střechou" kláštereckého gymnázia. Projekty, které se v médiích vyzdvihují jako skvělý příklad mezigenerační spolupráce v zahraničí, už dávno fungují i v Česku.

Škola připravuje každoročně několik seminářů, přičemž některé kurzy vedou sami studenti a u jiných asistují. Největší zájem je o výuku výpočetní techniky, němčinu a angličtinu. Příští rok se přidá italština. „Úplně milují bylinky, protože máme lektora, který to pojal velice zábavně a přes chemii. Naši senioři to zvládají s přehledem," usmívá se spokojeně garantka projektu Dagmar Eichlerová.

Běžně se do kurzů během školního roku hlásí cca 70 seniorů, někteří se dohlašují i v průběhu. „Máme tu i seniory, kteří absolvují naše semináře po celou dobu tohoto projektu, tedy už osm let," pochvaluje si jejich vytrvalost Dagmar Eichlerová.

Škola letos vypsala 13 kurzů. Ze strany gymnazistů se zapojuje mezi 20 až 30 studenty, největší zájem je u studentů prvního ročníku a maturantů. Jedním z nich je také Jan Vlasák, který seniory velmi úspěšně učí angličtinu. „Díky jejich výuce zjišťuji, jak odlišně vnímají náš svět, což mi obohacuje obzory. Rádi diskutují, nejzajímavější asi bylo, když jsme se věnovali době komunistické nadvlády u nás. Rádi vzpomínají na sociální jistoty, ale vidí i to, co bylo špatné. Bylo zvláštní poslouchat, jak se třeba někomu povedlo vyjet nakupovat do zahraničí, jak ho kontrolovali, co všechno přivezl. Pro mě, jako pro člověka, který žije na hranicích ve Vejprtech, je nemyslitelné, že bych si nemohl zajít do Německa nakoupit, co nepotřebuji," dává jeden z příkladů Jan Vlasák. Pochvaluje si také, že možnost přednášet seniorům ho naučila vystupovat před lidmi a lépe mluvit. Na druhou stranu vyzdvihuje nadšení seniorů při výuce: „Chodí připravení, mají nadšení a elán a opravdu, když jim zadám úkol, tak ho pečlivě splní."

Vzdělávání se na sklonku života si považují i senioři. „Máte pocit, že jste omládl, i když nikdo nemládne. Při výuce je legrace, hoši s námi mají trpělivost. A nesmím zapomenout, že se člověk setkává s ostatními," dodává studentka z řad seniorů Marcela Bernášková.

Poznáváme spoelčně 3

Při zahradní slavnosti čekal na účastníky i malý dárek. Bohaté pohoštění si připravili účastníci kurzu vzájemně. Slavnost se konala v party stanu na zahradě gymnázia.

Pozváváme společně 4

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru