Většina Čechů je proti přijetí eura, ukázal průzkum. S jejich názorem nehnula ani rekordní inflace a zadluženost
Ilustrační foto
Chomutov

ČR - Většina Čechů zůstává nadále proti přijetí eura, ukázal nejnovější průzkum Eurobarometer. S jejich názorem výrazněji nehnula ani největší inflace za třicet let, ani rekordní zadlužování ČR.

Celkem 54 procent obyvatel České republiky nesouhlasí s tím, aby země přijala euro. Naopak 44 procent je pro vstup Česka do eurozóny. Čísla vycházejí z nejnovějšího šetření Eurobarometer, jehož závěry zveřejnila agentura Bloomberg. Výsledky se příliš neliší od těch loňských.

Ani nejvyšší inflace za posledních zhruba třicet let, ani rekordní zadlužování České republiky, které z makroekonomického hlediska charakterizují uplynulých dvanáct měsíců, výrazněji obyvatele ČR k podpoře eura nevedou. Přitom země eurozóny v uplynulé řadě měsíců měly a stále mají nyní v průměru znatelně nižší míru inflace a vykazují také v řadě případů mírnější tempo růstu veřejného zadlužení v poměru k HDP.

Obyvatelé však zjevně poměrně nepříznivý vývoj inflace a zadlužení nevnímají předně jako otázku měny, což je pohled, který sdílí i podstatná část odborné ekonomické obce.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru