Chomutovsko – Ke svátku svatého Martina neodmyslitelně patří dobře vykrmená, a hlavně dozlatova upečená, husička. Restaurace si na tento den, nebo i celý týden, připravují speciální menu. Tradičně ho mají též na Červeném Hrádku v Jirkově nebo v horském hotelu Lesná. Má několik chodů a hlavní je samozřejmě husička.
Původ spojitosti hus se svatým Martinem můžeme nalézt ve dvou legendách. První praví, že husy svatého Martina při kázání natolik rušily, že nyní pykají na pekáči. Podle druhé se svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku a husy ho svým kejháním prozradily.
V zámecké restauraci na Červeném Hrádku si na svátek svatého Martina a též následující den můžete vychutnat carpaccio z kachních prsou, husí kaldoun, husí stehýnko se špekovým knedlíkem a jako dezert Martinské lívance.
Na Lesné si dáte domácí husy z farmy Boleboř. Jako předkrm bude servírovaná paštika z husích drobů, následně pak husí vývar, dozlatova upečená husička s knedlíky a jako sladká tečka Svatomartinský koláček.
Svatomartinské menu v zámecké restauraci na Červeném Hrádku
11. - 12. 11. 2018
Předkrm
Carpaccio z kachních prsou s višňovou marmeládou, opečená ciabatta
Polévka
Husí kaldoun s trhaným masem, zeleninové hranolky
Hlavní chod
Konfitované husí stehno, červené zelí s rozinkami, bílé zelí s jablky a špekový knedlík
Dezert
Martinské lívance s glazovanou hruškou, tvarohem a citrónovou kůrou
Menu svatého Martina v horském hotelu Lesná
8. 11 - 11. 11 2018
Předkrm
Paštika z husích drobů a vyškvařeného sádla sypaná račetickou cibulkou a čerstvým chlebem
Polévka
Husí vývar s kořenovou zeleninou, játrovými knedlíčky a spařeným čerstvým zelím
Hlavní chod
Domácí lesenská vykoštěná husa s domácí nádivkou, podávaná s červeným a bílým zelím (šlapaným v říjnu právě v Lesné) na slanině, s variací houskového, bramborového a karlovarského knedlíku
Dezert
Svatomartinský koláček s domácí malinovou náplní