Historická osobnost a moderní technologie? Přijďte se do muzea podívat na 3D repliku jedinečného náhrobku
Zhotovená replika
Co se chystá

Chomutov - Oblastní muzeum v Chomutově zve na výstavu s 3D replikou jedinečného náhrobku Kryštofa z Karlovic a Červeného Hrádku. Výstava bude veřejnosti přístupná od 1. prosince 2018 až do 2. ledna 2019. Vernisáž je naplánována na 1. prosince od 10.00 hodin.

Historická osobnost a moderní technologie? Jak jde tohle dohromady? To zjistíte sami právě na této výstavě. Stěžejním solitérem výstavy „Kryštof z Karlovic“ je totiž replika Karlovicova pískovcového náhrobku umístěného v kostele sv. Jiljí v Jirkově. Náhrobek byl v roce 1580 dovezen z rodinné dílny Lorentzových z Freibergu a z pohledu dnešních odborníků nemá v naší oblasti obdoby.

I proto nechalo muzeum repliku náhrobku zhotovit a původ repliky jako by byl poctou někdejší sochařské dílně. Odborná firma, která pořídila 3D scan náhrobku, totiž nechala repliku z pískové hmoty „vytisknout“ po takřka 440 letech právě ve Freibergu. Replika náhrobku je sice menší než originál, ale je tak učiněno zejména ve prospěch její nižší váhy a snadnější manipulaci.

Jak se náhrobek skenoval, se můžete podívat zde:

 {article title="VIDEO: Moderní technologie v kostele. Takhle se skenuje náhrobek, kopie se vyrobí na tiskárně"}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

Kryštof z Karlovic (1507–1578) byl humanista a diplomat ve službách saských vévodů a kurfiřtů, ale i čtyř císařů, byl přímým účastníkem reformace čili luterán, přesněji umírněný protestant – erasmián. Od roku 1554 vlastnil Jirkov a červenohrádecké panství, zemřel na Červeném hrádku.

2911pozvanka

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru