Kšiltovka: Ze sportovního doplňku módním hitem
Nosíte rádi kšiltovku?
Zajímavosti

Ve skříni by ji našla většina z nás, jen málokdo ale zná její historii a původní význam. O čem je řeč? O kšiltovce – tradiční pokrývce hlavy, která se světu poprvé představila před více než 150 lety. K čemu tehdy sloužila, kdy se začala objevovat na přehlídkových molech a jak ji dnes správně nosit?

Stručná historie kšiltovky

Čepici s kšiltem poprvé nasadili hráči baseballu už v polovině 19. století, a to jako ochranu proti ostrým slunečním paprskům. Novinka se ujala a kolem roku 1900 už byly kšiltovky standardem ve všech tehdejších mužstvech. Trvalo ale dalších 70 let, než se staly stylovým doplňkem outfitu, který byl k vidění nejen v městských ulicích, ale také na televizních obrazovkách a přehlídkových molech.

Druhy kšiltovek

Každý samozřejmě ví, jak taková kšiltovka vypadá. Většina ale netuší, že podle velikosti a tvaru kšiltu lze rozlišovat nejrůznější subkultury a hudební podžánry.

Baseball Cap – klasika s ohnutým kšiltem, kterou nosili američtí hráči baseballu. Většinou ji poznáte podle vyšitého loga sportovního týmu nebo brandu.
Snapback – klasická sportovní čepice s velkým a rovným kšiltem. V zadní části má plastový zacvakávací pásek, díky kterému si snadno přizpůsobíte její velikost. Pojí se především s érou hip hopu a rapu.
Trucker – čepice s kšiltem a síťovinou v zadní části, kterou si oblíbili zejména řidiči kamionů.
Fitted – kšiltovka bez nastavitelného zapínání v zadní části. Jelikož u ní nelze regulovat velikost, doporučujeme si ji před pořízením vyzkoušet, aby padla jako ulitá.
5 Panel – jak název napovídá, kšiltovka je vyrobená z pěti látkových panelů. Má rovný kšilt a není vyztužená jako jiné druhy kšiltovek.

Jak kšiltovku nosit a kombinovat

Kšiltovka působí sportovně, proto rozhodně neuděláte chybu, když ji obléknete ke sportovnímu outfitu nebo ke klasickým džínům a mikině. Stejně dobře se čepice s kšiltem hodí také k oblečení z džínoviny nebo ke koženému křiváku.

Pánové ji mohou vzít také ke kabátu či saku, zatímco dámy k sukni a šatům. V takovém případě však sáhněte po kožené nebo saténové kšiltovce, která působí velmi noblesně.

Jak se o kšiltovku starat

Pravidelným nošením ulpívá na kšiltovce nejen prach z okolí, ale také skvrny od potu nebo make-upu. Těch se nejlépe zbavíte tak, že kšiltovku vyperete. Do pračky ji ale nedávejte, tvrdý kšilt by horkou vodu a ždímání nemusel přežít.

Místo toho si do umyvadla napusťte vlažnou vodu, přidejte do ní trochu šetrného pracího prášku a kšiltovku v ní opatrně očistěte houbičkou nebo hadříkem. Vypranou kšiltovku vysušte ručníkem a nechte ji uschnout. Abyste předešli ztrátě tvaru, doporučujeme vycpat vnitřek čepice například papírem.

Jak vybrat skvěle padnoucí kšiltovku

Nabyli jste dojmu, že svůj šatník potřebujete obohatit o stylovou kšiltovku? Tu pravou najdete na Heurece, stačí jen správně odhadnout ideální velikost. Některé typy kšiltovek sice umožňují přizpůsobit velikost obvodu hlavy pomocí pásku v zadní části čepice, nicméně důležitá je také výška ke korunce. Kšiltovky s nízkou korunkou se zpravidla vyznačují hranatějším kšiltem, zatímco čepice s vyšší korunkou mívají kšilt větší a více zakulacený.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru