Ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko – Nabízelo by se navázat na minulou „předpověď" (že Česko, hlavně severozápadní Čechy, lízne studená fronta) a říct, že studené fronty pokračující v lízání Česka, ale to zní přinejmenším divně, takže raději žádné navazování. Pěkně korektně (nudně, suše):

V pátek 21. června počasí v Česku ovlivní tlaková níže, které němečtí meteorologové přisoudili jméno Xandria (jestli poslouchají stejnojmennou německou symfonic-metalovou kapelu, se můžeme jen domnívat). Nejdříve, na její přední straně, přesněji řečeno mezi její přední stranou a zadní stranou tlakové výše Aviv (německým meteorologům se asi zachtělo navštívit Tel Aviv, anebo jim došla aviváž, kdoví), vyvrcholí příliv teplého vzduchu, aby vzápětí došlo ke vpádu relativně chladného vzduchu z Atlantiku. Tolik keců o vedru a kde nic, tu nic.

V souvislosti se středeční studenou frontou, kterou skutečně nejvíce pocítil severozápad Čech, respektive Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj, se na Moravě a ve Slezsku vytvořilo mnoho bouřek, z nichž některé byly velice silné (supercelární). Přístroje detekovaly přes 19 000 blesků, což však není žádný extrém. To jen tak pro zajímavost.

Vraťme se k pátečnímu líz..., pardon, k pátečnímu přechodu studené fronty:

21. června (Den hrdosti, Evropský den hudby, Mezinárodní den trpaslíků):

Jste-li hrdý trpaslík milující evropskou hudbu, myslete na to, že ve dvou metrech nad zemí teploty vystoupají na 26 až 30 °C s tím, že třicítka zřejmě padne jen na pár místech (pravděpodobně v Doksanech). Zásadní je, že po obědě přijdou bouřky. Kdy přesně? Babo raď. Podle jednoho numerického modelu po 17. hodině, podle jiného až po 20. hodině, podle dalšího už po 14. hodině... Všechny se ale shodují, že mohou být intenzivní, doprovázené i krupobitím, čili sledujte radary a v případě potřeby chraňte svůj majetek. Nebo ne a hurá podojit pojišťovnu. Prachů mají dost!

22. června (Meryl Streep oslaví 75. narozeniny, pokud v pátek neumře):

V nočních a ranních hodinách déšť. Jinak srážky žádné. Odpoledne přinese sluníčko, jinými slovy převážně jasnou až skoro jasnou (přinejhorším polojasnou) oblohu. Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 24 °C. Nejnižší ranní teploty kolem 18 až 14 °C.

23. června (Mezinárodní olympijský den, Mezinárodní den OSN pro den veřejné služby, Světový den házené):

Zpočátku, od půlnoci do desáté hodiny (plus minus), většinou jasno až skoro jasno, pak polojasno až oblačno a sem tam asi přeháňka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 24 °C. Nejnižší ranní teploty kolem 15 až 11 °C.

24. června (půl roku do Štědrého dne):

Slunečno, respektive plus minus polojasno beze srážek. Maxima okolo 21 až 25 °C. Minima kolem 14 až 10 °C.

Poslední dny školního roku a první dny letních prázdnin zatím vypadají velmi deštivě a teplotně podprůměrně. Odpočívej v pokoji, globální oteplování.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru