Konec školního roku, jak ho oslavili školáci z Březně u Chomutova. Foto: Jitka Fárová
Chomutov

Ústecký kraj – Na pátek 28. června se těšily snad všechny děti. Ve školách se totiž rozdávalo vysvědčení.

Dárky, květiny, poděkování, úsměvy, slyzičky dojetí a hlavně velká radost. V takovém duchu se neslo rozdávání vysvědčení v prvních třídách. Pro prvňáčky to byl první rok ve škole a většina z nich to zvládla skvěle.

kaja4 6a2ef

2806kuba c70e9

Klárka Fárová i Kubík Klimeš mají samé jedničky. Foto: Jitka Fárová a Petra Klimešová

Většina škol na konci školního roku přivítala i jejich budoucí prvňáčky. Například v Březně u Chomutova dostali předškoláci od dětí z první třídy symbolický klíč, kterým si první školní den v září odemknou svou školní třídu.

2806klic2 2b4d4

2806klic1 402c8

Foto: Jitka Fárová

Závěr roku se nese ve slavnostním duchu i v MŠ a ZŠ Jeřabinka v Litvínově. Slavnostní nálada zde nevypukne až poslední školní den, kdy děti dostávají vysvědčení, ale už při Svatojánské slavnosti, kdy se tradičně předškoláci pasují na prvňáčky. Děti si s rodiči nejprve uvijí věnečky z květin, zapálí svatojánský oheň, na němž v kotlíku uvaří čaj s kouzelnou silou z lučních bylin, a následuje průvod špalírem. Na jeho začátku se rozloučí s učitelkami z mateřinky, na druhém konci se přivítají s učitelkou, která je v září přivítá v první třídě.

2806skolka1 f9546

2806skolka2 126de

2806skolka3 c7490

Foto: Magda Týřová a Jitka Pavlíková

Rozloučení se školním rokem se konalo v různém stylu. V areálu 11. základní školy v Mostě proběhla v úterý 18. června tradiční Zahradní slavnost. Návštěvníci se mohli občerstvit u stánků s nápoji, ovocem a pečivem, nebo si třeba prohlédnout prostory školy. Ve stánku Nového hára se lidé mohli dozvědět informace o podpoře onkologicky nemocných dětí. Žáci zazpívali hymnu školy, pak následovala různá vystoupení. Slávu ukončily proslovy deváťáků, šerpování a následně i jejich závěrečná píseň.

2806slavnost e55e4

Foto: čtenář

Naopak poslední rok na základních školách to byl pro deváťáky. Ti po prázdninách nastupují na střední školy a učiliště.

2806klic4 49c51

Deváťáci z Března předávali „mazáctví“ osmákům. Budoucí deváťačkou je i Eliška Soukupová. Foto: Jitka Fárová

Kdo už vysvědčení také dostal, to jsou maturanti a učni.

2806maturanti 516ff

Maturanti SOA a SPŠE Žatec. Foto: SOA a SPŠE Žatec

Že studovat lze v každém věku dotazují i studenti univerzit 3. věku. Aktivní seniory ocenili například v Mostě. Psali jsme ZDE.

2806vysvedceni1 a9009

Foto: město Most

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru