Foto: město Žatec
Chomutov

Žatec - Třicet let od svého založení oslavila 4. brigáda rychlého nasazení „Obrany národa“ včera odpoledne slavnostním nástupem na náměstí Svobody.

Slavnostního setkání se zúčastnili i významní hosté včetně zástupců ministerstva obrany, generálního štábu Armády ČR a města Žatce v čele se starostou Radimem Laiblem.

4. brigáda rychlého nasazení patří k elitním jednotkám Armády ČR a má za sebou mimo jiné řadu nasazení při mezinárodních misích. Vznikla před 30 lety a v jejím čele se objevilo i několik velitelů, kteří byli později i v nejvyšších armádních funkcích na generálním štábu Armády ČR.

2806vojaci1 65ac6

Foto: město Žatec

Jedním z velitelů byl také generálporučík Miroslav Hlaváč, dnešní zástupce náčelníka generálního štábu, který patřil k řečníkům při oslavě výročí. „Čtvrtá brigáda plní a vždy plnila nejnáročnější úkoly. Úspěšně působila a působí v zahraničních operacích, vždy dělala dobré jméno za hranicemi naší země. Stojí za tím vynikající a tvrdá práce předchozích příslušníků brigády i vás, kteří jste současnými příslušníky. Služba u 4. brigády byla vždy prestižní a výzvou, ale zároveň tvrdou prací. Pociťuji ke 4. brigádě stejný respekt a úctu, jako když jsem byl její součástí,“ řekl generál Hlaváč nastoupeným příslušníkům jednotky na náměstí Svobody.

Vojenská posádka byla vždy nedílnou součástí života Žatce, na tuto tradici navazuje i 4. brn a její 41. mechanizovaný prapor. Mezi vojáky a městem vždy panovala dobrá spolupráce a vztahy. To zmínil ve svém projevu starosta Radim Laibl: „4. brigáda rychlého vždy byla, je a já pevně věřím, že i bude pevnou součástí tohoto města. Přeji vám hodně štěstí a prosím, držme spolu i nadále.“

2806vojaci3 6250d

Foto: město Žatec

Součástí slavnostního nástupu brigády bylo také ocenění bývalých velitelů či některých současných příslušníků jednotky. Nechybělo ani připomenutí těch, kteří jako členové této elitní jednotky položili život ve službě České republiky při plnění svých úkolů. Za ně se pomodlil kaplan brigády a zmínil je také současný velitel 4. brn plukovník generálního štábu Jiří Líbal. „Všichni vědí, že na naši brigádu se mohou vždy spolehnout. Každý z nás přispívá ke splnění společného cíle, sami nejsme nic. Jsem si jistý, že i nadále budeme plnit své heslo: Tam, kde jiní nestačí. Chci poděkovat všem, kdo v brigádě sloužili i slouží. I těm, kdo ve službě položili život, na ně nikdy nezapomeneme. Děkuji vám všem,“ řekl Jiří Líbal.

Slavnostní událost, již na náměstí Svobody sledovaly stovky diváků, zakončila česká státní hymna. Součástí oslav byla také ukázka vojenské techniky a zbraní na náměstí Prokopa Velkého, která probíhala po celý den. (kas)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru