Jeden z příznivců Pavla Zítka, který se dostavil do Chomutova k budově soudu. Foto: Jitka Fárová
Chomutov

Chomutov – V pátek 30. srpna v půl deváté ráno začalo u chomutovského soudu jednání s jedním z nejslavnějších dezinformátorů u nás, v době pandemie popíral existenci viru, šířil informaci, že očkování byla genocida a dětem po něm klesá IQ. Pavel Zítko je obžalovaný z trestného činu šíření poplašné zprávy. Zítka k soudu přivezla justiční stráž. Do Chomutova přijeli i jeho příznivci.

„Čekali jsme, že nás tu bude stokrát víc," pronesl směrem k justiční stráži jeden z přívrženců Pavla Zítka. Na chodbě v hloučku jich postává 12, cca stejnému počtu se podařilo dostat do soudní síně. Její kapacita je omezena, dovnitř byli puštěni pouze dva zástupci tisku – ČTK a Českého rozhlasu.

V soudní síni se ani Pavel Zítko příliš dlouho nezdržel – soudkyně jej nechala vyvést.

S médii příznivci Zítka mluvit nechtějí. „Novináři lžou a neříkají pravdu," pronesla jedna z žen. „Oni nelžou, jen říkají svoji pravdu," reagoval na ni vedle stojící muž.

Nakonec jeden z přítomných byl sdílný více: „Jsme tu jako Pavlíkova psychická podpora. Všichni, co ho tu soudí, jsou fašističtí šmejdi. Rozhodně to u tohoto soudu neskončí, půjde to dál na kraj a pak k Vrchnímu soudu."

Příznivci Pavla Zítka očekávali, že se sejdou v hojném počtu. Dorazilo jich jen něco málo přes dvacet. Do soudní síně se jich dostala polovina. Foto: Jitka Fárová

Pavel Zítko je původem z Kadaně. V roce 2023 se pokusil neúspěšně kandidovat na prezidenta republiky. Pozornost na sebe strhl také poté, kdy se provalilo, že peníze, které vybíral na údajnou podporu uprchlého Tomáše Čermáka, využíval pro vlastní potřebu.

V říjnu loňského roku ho na dálnici D7 u Postoloprt zastavila hlídka policie. Zítko se zamkl v autě a odmítl vystoupit. Policisté proto rozbili okno a vytáhli ho z vozu ven. Pražské státní zastupitelství na něj vydalo příkaz k zadržení pro podezření z trestného činu zpronevěry. Psali jsme ZDE.

Na jaře se Zítko k soudu nedostavil, soudkyně proto na něj nechala vydat zatykač. O několik týdnů později byl dopaden na Slovensku.

Oproti jarnímu termínu soudu nedoprovází jednání žádná nezvyklá bezpečnostní opatření, byť je kolem budovy rozmístěno několik policistů. Foto: Jitka

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru