Elektrárna Počerady. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Počerady – Mezi energetiky a ekologickými aktivisty vrcholí spor o provozování tepelné elektrárny Počerady na Mostecku. Zatímco aktivisté slaví, že Ministerstvo životního prostředí ČR odmítlo prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na emise toxické rtuti z uhelné elektrárny Počerady a zrušilo původní rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje, energetici kontrují, že ministerstvo pouze vrací rozhodnutí krajskému úřadu k dopracování a celý proces žádosti normálně pokračuje. 

Podle tiskové zprávy Greenpeace Elektrárna Počerady několik let tvrdila úřadům, že pracuje na snížení emisí, ale s blížícím se koncem výjimky podala žádost o její prodloužení. „Ministerstvo životního prostředí dalo za pravdu nevládním organizacím a místním spolkům (Zdraví pro Most, MY Litvínov, ekologické organizace Greenpeace, Hnutí DUHA a expertní skupina Frank Bold - pozn. redakce), které považují výjimku za nezákonnou, neboť nebyly splněny podmínky pro udělení výjimky dle zákona o integrované prevenci. Takovými podmínkami mohou být jen nepřiměřené náklady na snížení emisí, geografická poloha zařízení nebo jeho zvláštní technická charakteristika. Krajští úředníci však přistoupili na zdůvodnění dobou realizace opatření na snížení emisí, což není zákonný důvod, zejména ne v případě prodloužení výjimky. Krajský úřad také zcela nesprávně akceptoval tvrzení znečišťovatele, že rozsah a doba trvání výjimky nemají negativní dopad na životní prostředí a také stanovil větší výjimku než jsou skutečné současné emise elektrárny a dal jí tedy možnost emise podle potřeby zvyšovat. Úředníci také nedostatečně vypořádali připomínky České inspekce životního prostředí, která považuje navrženou dobu trvání návazné výjimky za příliš dlouhou," informuje Greenpeace.

K tiskové zprávě aktivistů se vyjádřili energetici na sociálních sítích, kde se ohrazují proti tvrzení, že na snížení emisí nepracují: „V elektrárně Počerady aktuálně vrcholí opravy výrobních bloků, které ačkoli postupují velmi rychlým tempem, vyžádají si ještě nějaký čas na dokončení a otestování. Každé zařízení je jiné a to, co funguje v jedné elektrárně, zpravidla není jednoduše aplikovatelné ve druhé. Díky miliardovým investicím už nyní plníme 23 ze 24 přísných limitů EU a v Počeradech zbývá technologicky dořešit právě rtuť – i pro takové případy stanovila legislativa EU možnost fungovat v režimu výjimky, a tuto možnost využila většina provozovatelů uhelných elektráren.
Jak ukazují všechny odborné posudky předložené úřadům, výjimka z emisních limitů pro Elektrárnu Počerady má na životní prostředí zanedbatelný dokonce neměřitelný vliv. Ke stejnému závěru došel před časem i Nejvyšší správní soud v identickém sporu o výjimku Elektrárny Chvaletice, když konstatoval, že tato výjimka neohrožuje vysokou úroveň ochrany životního prostředí." O zahájení modernizace v Počeradech informovali energetici již v roce 2021 – informovali jsme ZDE

Podle aktivistů se případné uzavření Počerad vůbec nepromítne na fungování české energetiky. Odkazují se na analýzu odstavení uhelných elektráren, kterou vypracovalo Hnutí Duha. Taktéž proti tomuto tvrzení se Sev.en vymezuje: „Právě v dnech, kdy nefouká a nesvítí v celé střední Evropě, jedou uhelné zdroje naplno a zatím za ně nemáme náhradu. Argumentuje-li někdo tím, že Česko je v roční bilanci obřím exportérem, ustrnul v minulé dekádě. V současnosti má naše země nejnižší čistý vývoz od spuštění Temelína, tedy od roku 1999, a míří nezadržitelně do čistého dovozu. Naší prvotní snahou je i nadále dodržet potřebné dodávky elektřiny pro české domácnosti a firmy. Z uhlí je totiž stále více než 45% produkce elektřiny a tu nelze rychle a jednoduše nahradit. A každou další investicí dokazujeme, že stav našich zařízení ve vztahu k životnímu prostředí je pro nás důležitý i v této situaci, kdy uhlí čelí zásadnímu ekonomickému tlaku a hrozí, že skončí daleko dřív, než plánuje vláda ČR."

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru