Foto: město Jirkov
Chomutov

Jirkov - V neděli 13. října se po sedmi měsících znovu v městské věži rozezní zvony, které se vrátí z opravy. Ve své pražské dílně je restauroval zvonař Petr Rudolf Manoušek. Vynesení obou zvonů na věž bude předcházet slavnost.


Už v 10 hodin začne před v kostelem sv. Jiljí mše, které se účastní litoměřický biskup Stanislav Přibyl a vedení města. Pak bude následovat vysvěcení zvonů. Venku, před vstupem do věže, se bude konat kulturní doprovodný program. Přibližně ve 12 hodin proběhne instalace zvonů pomocí autojeřábu a od 18 hodin bude možné se přijít do věže podívat, jak bimbají. Po celý den bude v kostele přítomen průvodce, který připraví komentované prohlídky.

Menší zvon je z roku 1918 a byl už tak poničený, že zvonař vyrobil do věže jeho repliku (originál je zrestaurovaný a bude vystaven). Větší, opravený zvon je mimořádně vzácný – pochází  z 1. poloviny 15. století.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru