Tiskovou konferenci na téma paliativní péče zahájil MUDr. Jiří Laštůvka. Foto: Jakub Zápotocký
Chomutov

Ústí nad Labem – Mobilní hospic v ústecké Masarykově nemocnici, který provozuje Krajská zdravotní, působí již deset let. Pro krajské město a jeho okolí začal fungovat na podzim roku 2014.

Mobilní hospic postupně rozšiřoval služby, které nyní bezplatně nabízí dospělým i dětským pacientům, a to nejen na Ústecku, ale také na Děčínsku, Teplicku a v okolí Bíliny.

„Služba je určena pacientům, u kterých jsou veškeré možnosti léčby vyčerpány a jejich celkově se zhoršující zdravotní stav neumožňuje nadále dojíždět na kontroly do zdravotnického zařízení a sám pacient si přeje zůstat v domácím prostředí,“ uvádí MUDr. Jana Dušánková, onkolog a paliativní lékařka s bohatými zkušenostmi, která stála u zrodu mobilního hospice. Připomíná, že odborný tým je důležitý i pro rodinné příslušníky a pečující osoby, protože i tito lidé potřebují odbornou pomoc, informace z oblasti sociálních služeb a zejména psychologickou pomoc.

Smrt je ve společnosti stále velké tabu

Společnost smrt i přes velkou osvětu v uplynulých letech vnímá jako něco, o čem se nemluví. Je však důležité, aby se o ní začalo hovořit více. Důvod je prostý - pokud ji začneme vnímat jako součást života a budeme na ni lépe připraveni, pomůže to zvládnout útrapy, které smrt blízkého přináší. Často je totiž velmi těžké smířit se s tím, že náš milovaný umírá a místo doktorů a vyšetření v nemocnici by spíše potřeboval v klidu dožít.

Dnešní metody umožňují, aby umírající člověk dožil zbytek svého života v domácím prostředí. Může však být velmi složité smířit se s tím, že už žádná léčba nezabere. Tým paliativní péče je samozřejmě připraven pomoci nejen pacientům, ale také rodinám. A to včetně psychické pomoci a pomoci s pozůstalostmi.

„Moderní medicína se díky vývoji v posledních desetiletích dostala na úroveň, která nám umožňuje u pacientů mnohá onemocnění vyléčit a prodloužit jim život. Ale často zapomínáme na to, že všichni tito lidé budou potřebovat důstojně provést koncem své životní cesty. Proto si velmi cením nesmírně náročné práce členů paliativního týmu a upřímně za ní děkuji,“ uvedl MUDr. Jiří Laštůvka, zastupující generální ředitel a náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní.

Paliativní péče není o umírání, ale o životě před smrtí

Světová zdravotnická organizace definuje paliativní péči jako přístup, který usiluje o zlepšení kvality života pacientů a rodin, kteří čelí problémům spojeným s život ohrožujícím onemocněním, a to prostřednictvím prevence a zmírňování utrpení, včasným rozpoznáním a náležitým zhodnocením a léčbou bolesti a dalších problémů fyzických, psychosociálních i duchovních.

„pallium“ - latinsky plášť, paliativní - utišující, zmírňující

Paliativní péče umožňuje, aby člověk mohl na konec své životní cesty dojít v klidu a ideálně v doprovodu blízké osoby. Důvodem společenského tabu je také to, že pouhých zhruba 30 % lidí ví, co paliativní péče je (data pocházejí z výsledků výzkumu agentury STEM/MARK). Ještě menší procento lidí ví, co vše si pod tímto pojmem představit.

Tématu se budeme věnovat i nadále. Na středeční tiskové konferenci zazněly i osobní zkušenosti lidí, kteří přišli o blízkého. Jejich osudy přiblížíme v rozhovorech, které připravujeme.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru