Chomutov - Návštěvníci chomutovského zooparku mohou už od roku 2010 na březích Kamenného rybníka pozorovat racky bělohlavé. Hnízdí zde většinou dva až čtyři páry, pravidelně vyvádí jedno až dvě mláďata.

Racek bělohlavý. Foto: Petr Hora

„Celkem bylo v zooparku vyvedeno již dvanáct mláďat, všechny jsem opatřil kroužkem se základními identifikačními údaji,“ vysvětlil ornitolog Petr Hora. „Díky kroužkům můžeme sledovat migraci racků, kteří přes zimu putují po celé Evropě. Kroužek mláděte ze zooparku odečetli němečtí kolegové u 450 km vzdáleného německého města Nienburg,“ dodal ornitolog.

Racci bělohlaví se živí převážně plevelnými rybami a rybami uhynulými na vodních plochách. U nás je kromě okolí Kamenného rybníka v zooparku můžete pozorovat na Nechranické a Kyjické přehradě, v blízkost Droužkovických a Údlických rybníků, ale zalétají i na skládky, kde hodují na zbytcích potravin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru