Most – Společnost Czech Coal Power koupila před pár dny novinku. Automobil, který – i když byste to do něj podle vzhledu neřekli – má ve svém technickém průkazu uvedený rok výroby 2015. Seznamte se s Buchankou, terénním mikroautobusem s pohonem všech kol, který používá firma k dopravě lidí v lokalitě hnědouhelného lomu ČSA.

„Je to vozidlo, které je opravdu do terénu na šachtu. Automobil používáme na rozvoz zaměstnanců k bagrům," říká Jiří Podubecký, garážmistr společnosti Czech Coal Power. Denně se s ním najezdí v náročných podmínkách dolu stovka kilometrů.

Vzhled auta se od jeho prvních verzí, které vyjely už v roce 1958, příliš nezměnil. Jinak jde o modernizovaný stroj s benzínovým motorem, který splňuje poslední evropské normy. A ke vzhledu máme ještě jednu informaci: Přezdívka Buchanka totiž v ruštině znamená bochníček. To podle kulatého tvaru kabiny, který připomíná bochník chleba.

Navenek působí vozidlo poměrně drobně. Dovnitř se ale kromě řidiče vejde osm cestujících. Řidič UAZu Jan Teleki se svěřuje, že kam s autem přijede, budí pozornost. Jaké jsou jeho zkušenosti jako šoféra? „Jezdíme tím teprve krátce, najezdili jsme teprve 600 kilometrů, takže na nějaké hodnocení je to zatím málo," říká. Vyzdvihuje průjezdnost auta v terénu, a to díky přiřaditelnému pohonu předních kol, redukcím a uzávěrkám. Naopak jako horší hodnotí ergonomii interiéru pro řidiče. Volant ani sedačka nejsou stavitelné, dovnitř se hůře nastupuje.

A náš dojem ze svezení? Buchanka si poradila s každým terénem, do kterého jsme se v uhelném lomu odvážili. Jízda byla pro posádku překvapivě pohodlná i ve větších výmolech a kolejích, i když spolujezdci na předním sedadle ubíral místo požární přístroj na podlaze. Každopádně jde o svérázný stroj, jehož spartánská výbava odpovídá ceně. Ta je zhruba třetinová proti jiným terénním automobilům, které dokáží převézt tolik cestujících.

Terénní mikrobus UAZ v lomu ČSA. Foto: Oldřich Hájek

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru